Jaana Nyström

“Kaiken voi oppia, jos on siihen kiinnostusta.”
– Jaana Nyström

Jaana Nyström on Google+:n seuratuin suomalainen, yrittäjä, joka viettää Google Plussassa aikaa vähintään 12 tuntia päivässä. Jaana sai lempinimen “Plussatalkkari”, koska päästi suljetussa beta-vaiheessa Google+:aan lukuisia suomalaisia käyttäjiä.

Jaanan meriitteihin kuuluu myös Suomen ensimmäisen Google+ Hangout On Air -lehdistötilaisuuden live-striimaaminen.

Kuka on Jaana Nyström?

Jaana on entinen matkatoimistoalan ammattilainen, joka teki hommia samassa työpaikassa 16 vuotta putkeen. Jaana lähti perustamaan omaa yritystä kouluttautumisen kautta. Yritysidea löytyi vuonna 2011, kun Google+ julkaistiin.

– Keskityin eniten Google+ alustaan sekä uusien tulijoiden johtamiseen palvelun saloihin. Aloitin ihan tyhjältä pöydältä.

– Perustin suomenkielisen yrityssivun +Gplussa marraskuussa ja ryhdyin keräämään suomalaisia plussaajia yhteen paikkaan.

Haastatteluhetkellä Jaanalla on lähes 360 000 seuraajaa Google+:ssa. Se tuo vastuuta ja velvollisuuksia, sillä hänen postauksiaan seurataan tarkasti. Seuraajamäärän voi olettaa kasvavan jatkossakin, sillä Jaana on USA:n Google+ suositeltujen käyttäjien listalla. Tämän vuoksi hän saa useita tuhansia uusia piirittäjiä päivittäin.

Gapps Oy nappasi kesäkuussa 2012 Jaanan yhteisömanagerikseen. Jaana hoitaa yrityksen kaikkia sosiaalisen median kanavia, joihin kuuluvat Twitter, LinkedIn, Facebook ja tietysti Google+.

– Muokkasin profiilit uusiksi ja ryhdyin postaamaan samalla opetellen Google Apps juttuja. Gapps Oy on Suomen johtavia appskouluttajia.

– Halusin tehdä töitä yrityksen kautta, joten perustin Gplussa -firmani heti toukokuussa.

Jaanalle Google+ on se pääkanava minkä parissa hän haluaa toimia, koska vastaavaa osaamista ei Suomesta löydy.

Hän suosittelee Google+:aa varsinkin yritykselle, joka haluaa kansainvälistyä tai kansainvälisiä asiakkaita, ja joka on valmis postaamaan ainakin osittain englanniksi.

– Tällaisille yritykselle yrityssivun postausten jako oman profiilini (tällä hetkellä) liki 360 000 piirittäjälle ei ole ollenkaan väheksyttävä bonus – vai sanoisinko Plussa!

Jaanan voi tilata myös striimaamaan paikan päälle Hangouts On Air -tilaisuuksia yrityksensä Gplussan kautta.

Esitimme lisäksi muutamia kysymyksiä Jaanalle

Onko sulla ollut tällaisia hommia aiemmin harrastuksena vai mistä tämä kumpuaa?

– Hah! En osannut mitään ennestään, en ole varsinaisesti mitään näistä tehnyt ennen, ei ole koulutustakaan. Matkaoppaana viettämäni liki 8 vuotta kypsyttivät minusta ihmisen, joka tekee mitä haluaa. Kaiken voi oppia, jos on siihen kiinnostusta.

– Organisoijana olen saanut paljon kokemusta esimerkiksi retkillä eri maissa. Koskaan ei saanut mennä sormi suuhun. Lisää oppia tuli matkatoimistossa, jossa  organisoin osallistumisemme messuille (Matkamessut 13 kertaa).

Jaana on hoitanut messuilla ständin suunnittelun, sisustuksen, flyerit ja mainonnan. Hän on ylläpitänyt toimiston nettisivuja sekä tuottanut sinne sisällön kuvineen. Tämä lisäksi hän oli itse messuilla koko ajan.

– Vaikka itse sanonkin, olen hyvä tapahtumaorganisaattori. Osaan ajatella monta siirtoa eteenpäin.

Mistä saa sut innostumaan ja tekemään tätä hommaa päivästä päivään?

– Rakastan yhteisöllisyyttä, jaan hyvin mielelläni tietoa, nautin kanssakäymisestä, saan toteuttaa luovuuttani ja tavata ihania ihmisiä ympäri maailmaa. Kaikki tämä Jyväskylästä kotoa.

– Google+ on minulle ikkuna maailmaan.

Onko sulla paljon tuttuja Suomessa tai maailmalla jotka tekevät samankaltaista työtä?

– No ei… En tiedä oikeastaan ketään ihan vastaavaa.

Olisko mukava saada vertaistukea vai nautitko pioneerin työstä?

– Nautin pioneerina olemisesta: Ei ole mitään vertailupaineita, saan toteuttaa kaiken juuri niinkuin haluan, “Like a boss”. Ilmeisen vahvana persoonana en ole edes osannut kaivata vertaistukea. En nyt enkä aikaisemmissa ammateissa. Olen tottunut hoitamaan hommat omien hoksottimieni ja nopean sopeutumis-/muutoskyvyn avulla.

– Olen aina ollut pioneeri: Aloitin etätyön tekemisen kotoa jo 90-luvulla. Matkatoimistossa se oli ihan ennenkuulumatonta.

Allekirjoitatko vinkin “älä oleta mitään”?

– Kyllä.

Tuleeko mieleen mitään pieniä hyviä jippoja tai vinkkejä?

– Valmistaudu, testaa, valmistaudu lisää ja testaa uudelleen. Toista.

Lisää juttuja Jaanasta…

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube