Mikä meni pieleen Applen julkistustilaisuuden striimauksessa?

Tämän viikon tiistaina Applen julkistustilaisuutta seurattiin kiinnostuneina ympäri maailmaa. Julkistustilaisuuden striimiä luvattiin Safari-selaimen, iOS-laitteiden ja Apple TV:n käyttäjille. Tiistaina striimin katsojat saivat kuitenkin todistaa todella kummallista näytöstä.

Nämä twiitit summaavat aika hyvin kokemuksen:

Valmiit, paikollenne, spekuloikaa…

Arvailimme striimaajien kanssa Facebook-ryhmässämme mikä tiistaina meni pieleen.

Syyksi arveltiin joko palvelinkapasiteetin tai kaistan loppumista. Etenkin kaistan testaaminen on hyvin hankalaa, sillä laskelmien tekemistä varten täytyy tuntea monen eri tahon pohjajärjestelmät.

Kiteytettynä syiksi arveltiin:

  • Testaamattomuutta
  • Varahenkilökunnan puutetta
  • Liian vähäistä palvelinkapasiteettia
  • Kaistan loppumista
  • Streamboksin jumiutumista, jonka vuoksi data ei päässyt eteenpäin
  • Yhteyden tai palvelimen pettäminen, ja varajärjestelmän hidas reagointi

Itse arvelin, että myös Applen laiterajoituksia kiertäneillä käyttäjillä olisi ollut näppinsä pelissä. Mashable nimittäin jakoi ohjeita, joiden avulla striimiä pystyi katsomaan muillakin, kuin Applen määrittelemillä laitteilla. Applehan tietää jokaisen Safarin, iOS-laitteen ja Apple TV:n määrän, mutta olisiko se osannut varautua siihen, että striimiä katseltaisiin myös muiden valmistajien laitteilla?

Tukkiko Apple Akamain?

Yksi varteenotettava selitys katastrofaaliseen striimilähetykseen ilmaantui kesken spekuloinnin Streaming Median blogiin. Blogijutun perusteella Applen omilla sivuilla olleen liveblogin toteutustapa laittoi sivua käyttäneet selaimet hakemaan päivittynyttä tietoa turhan usein, ja etenkin esti sivun tallentamisen Akamain cache-palvelimille.

Blogissa kerrotaan, että tästä syystä CDN:nä toimineen Akamain servereille olisi tullut jokaiselta selaimelta myös suuri määrä turhia striimipyyntöjä, joka taasen pakotti Akamain laskemaan videon laatua striimisoittimissa. Samanaikaisesti Akamain servereiltä haettiin siis sekä turhia videostriimejä että websivuja. Jälkimmäisiä Akamai joutui tarjoamaan suoraan lähdepalvelimelta, koska niiden cacheaminen oli toteutustavan vuoksi mahdotonta.

Mikä oikeasti meni pieleen?

Kannattaa huomioida, että Apple sai kaikista ongelmista huolimatta viestinsä erittäin tehokkaasti läpi. Viestintä skaalautui nätisti liveblogeihin, joita paikanpäältä tuotettiin useampaakin kappaletta – ja tänä vuonna jopa Applen itsensä toimesta. Joskin paradoksaalisesti juuri tämän blogin toteutus aiheutti ilmeisesti striimin ongelmat.

Onko tämä mielestäsi uskottava selitys vai oliko syynä kenties jotakin aivan muuta? Kommentoi!

Tämän blogijutun tekemiseen osallistuivat:
Janne Granström, Jari Jaanto, Ilkka Pirttimaa, Mika Skarp, Pasi Örn ja Tuomas Nieminen.

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube