Haastattelu Iltalehdessä! Aiheena laittomat striimit

Tämän päivän Iltalehdessä on juttu laittomista uhreilustriimeistä. Juttuun haastateltiin itseni lisäksi it-asiantuntija Petteri Järvistä ja tekijänoikeusasioihin erikoistunutta lakimiestä Ville Oksasta.

Jutussa käsitellään laittomien striimausten moraalia ja haittapuolia – kuitenkin vauhkoontumatta ja liikaa vaahtoamatta. Striimien teknisen toteutuksen kuvaus on aika suoraan omasta näppäimistöstäni lähtöisin. Olen aika tyytyväinen juttuun. Se käsittelee striimauksia näkökulmasta, jota ei Suomessa ole juuri vielä sivuttu. Mukavaa saada myös muiden näkemys aiheeseen.

Erityisen tyytyväinen olen, koska tärkein pointtini pääsi mukaan artikkeliin. Tässä se lainauksena:

Nummelan mukaan piratismin tutkimus on alkanut osoittaa, että mikäli jakelukanavat ja sisältö ovat kunnossa, se syö intoa sekä laittoman jakelun toteuttamiselta että kysynnältä.
– Onko meillä tätä nykyä todellakin käytettävissä sellaiset jakelumallit, joihin käyttäjät ovat tyytyväisiä, joita on mukava käyttää mistä vain laitteella kuin laitteella, ja joista on helppo maksaa?

Tsekkaapa juttu, jos vielä ehdit. Juttu löytyy lauantain 19.10.2013 painetusta Iltalehdestä ja näköisnumerosta sivuilta 22-23.

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube

 • Tomi Sarpola

  En valitettavasti päässyt tämän enempää lukemaan artikkelia http://www.iltalehti.fi/urheilu/2013101917623121_ur.shtml
  Olisin kiinnostunut kuitenkin tietämään oliko artikkelissa esitetty ratkaisuja ja mitä ne olivat?
  Nykyään esimerkiksi tekijänoikeuksien valvonta on automatisoitua, jos lähetät Googlen Youtube-striimissä esityksen jossa esim. soi radio taustalla huomaamattasi, olet syyllistynyt tekijänoikeussuojatunmateriaalin jakamiseen ja Google välittömästi katkaisee lähetyksesi.

  Onko “tuottajille” vastaavia teknisiä apuvälineitä joilla he voivat hakea jakeluoikeudet esityksessään sillä hetkellä pyöriviin tekijänoikeudenalaisiin materiaaleihin?

  Viimeksi Gramexilta asiaa tiedustellessani vastauksena oli että tapahtuman jokaisen kappaleen esittäjän tai levy-yhtiön kanssa täytyy tehdä kirjallinen sopimus internetjulkaisusta. Tämä ei vaikuttanut ratkaisulta tilanteeseen jossa esityksen aikana ilmituleva musiikki aiheuttaa lähetyksen katkaisemisen.
  Live-striimauksen luonne on pyrkiä reaaliaikaisempaan ja enemmän tositapahtumiin perustuvaan toteutukseen jolloin lähettäjällä voi olla jatkuvasta vähenevät vaikutusmahdollisuudet ympäristön median käyttöön ja siten tekijänoikeuden alaisen materiaalin leviämiseen.