Avaako Sony kännykkästriimaajien portit laadukkaalle kuvalle?

Kuva: © Karri Anttila

Kuva: © Karri Anttila

Sony toi markkinoille “langattoman objektiivin”, jonka saa kiinni WiFin kautta älypuhelimeen. Tässä artikkelissa pohditaan millaisia vaikutuksia ulkoisilla objektiiveilla voi olla livelähetyksien tekemiseen.

Sony toi markkinoille “pelkän” objektiivin

Sony esitteli IFA 2013 -messuilla Cyber-shot DSC-QX10 ja DSC-QX100 langattomat objektiivit. Langattoman objektiivin voi liittää WiFin kautta ainakin Android ja iOS-älypuhelimeen. Idena on siis, että älypuhelimella saa entistä parempia kuvia. Suomen kauppoihin uutuuksien pitäisi rantautua jo tällä viikolla.

Kompakti ja laadukas paketti?

Tämä on rohkea innovaatio myös striimaajan näkökulmasta, mikäli näillä objektiiveilla voi myös striimata kuvaa. Ei ehkä voi puhua, että striimaaminen olisi vielä siirtymässä post-PC aikaan, mutta tällaiset innovaatiot vahvistavat ainakin striimauksen uutta sivuhaaraa.

Tällaisessa haarassa tietokone nähdään tilaa vievänä ja asioita monimutkaistavana prosessin osana, joka voidaan korvata joko mobiililla älylaitteella tai striimaukseen erikoistuneella yhteysboksilla, kuten Livestream Broadcaster tai LiveU:n modeemit.

Striimaaminen älypuhelimella ei ole vielä herkkua

Älypuhelimilla striimaamisen heikkoutena on ollut pitkään älypuhelinten huono optiikka sekä äänen heikkotasoisuus.

Optiikka etenee kahdella rintamalla

Pieneen tilaan on vaikea ahtaa laadukkaita linssejä ja optista kuvanvakaajaa, saati optisia zoomeja. Nokian innovaatiot kameratekniikassa ovat kuitenkin lupailleet viime aikoina mullistavia innovaatioita ja Sonyn QX-sarjan kaltaisilla langattomilla objektiiveilla tarvittavat härpäkkeet pidetään puhelimen ulkopuolella.

Ääni alkaa ratketa

Äänet älypuhelinstriimaaja taas nappaa talteen puhelimiin kytkettävissä olevilla USB-miksereillä tai USB-mikrofoneilla, joita alkaa löytyä jo pilvin pimein ja todella hyvälaatuisina, varsinkin iOS-laitteille.

Virtaa ja tietovirtaa

On älypuhelinstriimauksessa tämänkin jälkeen vielä haasteensa. Puhelinten suhteettoman iso virrankulutus on toistaiseksi vielä ratkaisematta. Se kasvaa entisestään, kun niihin kytketään erillisiä laitteita ja tietoliikenneyhteyttä käytetään aktiivisesti.

Akkukestoa pitää siis saada kasvatettua, jos mielii täysin langattomaan systeemiin tai sitten striimien kestoja täytyy rajoittaa. Lisätehoakuilla voi yrittää taikoa lisää virtaa, mutta niitä on usein vaikea saada mitenkään kiinni puhelimeen, jos siinä on jo USB-äänilaitteita.

Toinen merkittävä haaste ovat ainaiset tietoliikenneyhteydet. 4G-striimaus alkaa näyttää vihdoin vähän valoisammalta, mutta täysin luotettaviin kuluttajien saatavilla oleviin yhteyksiin meillä on vielä matkaa. Ja jos langattomat objektiivit nojaavat ainoastaan WiFi-yhteyden käyttämiseen voi verkoissa tulla ruuhkaa, kun verkkoa käyttää muutkin kuin striimaaja.

Uuden ajan alku?

Suunta saattaa kuitenkin tuoda mukanaan mielenkiintoisia innovaatiota, joita ei ole osattu aiemmin edes ajatella. Älypuhelimen kosketusnäytöt on todella hyvällä tasolla, puhelimilla on valmiiksi aktiivinen määrä sovelluskehittäjiä ja valmiit tiet sovellusten jakelemiseen. Tämä yhdistettynä vaikkapa geotaggaukseen, kiihtyvyysantureihin tai kompasseihin tarjoavat mielenkiintoisen alustan, josta voi ponnahtaa jotakin todella käyttökelpoista.

Monikameraa älypuhelimella

Jos ja kun erilliset langattomat objektiivit yleistyvät, alkaa varmasti moni haikailla useamman kameran striimaamiseen vuorotellen. Miltä kuulostaisi reaaliaikainen kuvaleikkaaminen älypuhelimen näytöllä?

Ideaalitapauksessa älypuhelin toimii kameran monitorina, jota voi kuljettaa vaikka mukana kameroiden pysyessä paikallaan.

Robottikamera maahan ja taivaalle

Eikä luultavasti mene kovin kauaa, kun markkinoille tulee ensimmäinen kuluttajahintainen kamera, jota voi kääntää älypuhelimen avulla, etänä. Ja sitten objektiivi kiinni quad-kopteriin ja taivalle kuvaamaan. No, tässä tulee ehkä ensimmäisenä WiFi:n kantomatka vastaan, mutta periaatteessa. ;)

Vaikkei striimaaminen Sonyn Cyber-shot QX10:llä tai QX100:lla vielä välttämättä onnistuisikaan, on striimaukseen sopivan langattoman objektiivin saapuminen markkinoille vain ajan kysymys. Peli on nyt avattu.

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube