PIKATESTI: Studio Neat Glif – Lisäosa iPhone-kuvaajalle

Studio Neat Glif yhdistettynä iPhone 5 -puhelimeen ja Velbon Teeny Pod -kolmijalkaan.

Studio Neat Glif yhdistettynä iPhone 5 -puhelimeen ja Velbon Teeny Pod -kolmijalkaan.

Pikatestissä tänään Studio Neat Glif — ketterä lisäosa, jonka avulla iPhone kiinnitetään mihin tahansa tavalliselle kameralle tarkoitettuun jalustaan.

Mikäli haluat tehdä paremman näköistä videota iPhonesi avulla tai kiinnittää iPhonen monipuolisemmin ja tukevasti eri kuvakulmiin, onnistuu se tämän pienen lisäosan ja kamerajalustan avulla.

Plussaa:

  • Pieni koko, mahtuu erinomaisesti taskuun
  • Ei liikkuvia osia, jotka voivat hajota
  • Toimii itsenäisenä katselujalustana, jos Glifin kääntää ympäri
  • Tukeva kiinnitys Serif-lisäosan avulla
  • Saa kiinni avainnippuun Ligature-lisäosan kanssa

Törmäsin ensimmäisen kerran Glifiin vuoden 2012 keväällä, kun olin jonottamassa iPad kolmosta Verkkokauppa.com:in edessä. Eräs Apple-fani kaivoi taskustaan pieneltä pullonavaajalta näyttävän klipsun, joka vaikutti ihan näppärältä, mutta ei ehkä niin tarpeelliselta vehkeeltä. Voihan iPhonella kuvata ilman jalustaakin ihan hyvin tai taikoa pidikkeen itse vaikka juomapullosta.

Kekseliäs idea jäi kuitenkin kalvamaan mieltäni ja tänä kesänä päätin kaivella mikä tuo tuote oikein oli.

Pieni ja näppärä

Glif syntyi Kickstarter-palvelussa ja sen saa hankittua joko sitä valmistavan Studio Neatin omilta sivuilta tai Amazonista. Suomalaisista kaupoista tai edes Verkkokauppa.com:in valikoimista Glifiä tai vastaavia ei tunnu löytyvän.

Glif on tehty mukavan tuntuisesta muovista. Se ei ole kovaa eikä pehmeää vaan jotain siitä väliltä. Tulee vähän mieleen jotkut puhelinten suojakotelot.

On ihan eri asia panoroida ja tiltata luurilla tasaisesti kamerajalan avulla. Pelkkä Velbonin pikkujalkakin tuo kameran sijoitteluun aivan erilaisia mahdollisuuksia kuin yritykset tukea iPhonea esimerkiksi Duplo Lego -palikoista väsättyyn telineeseen. Glif sopii varsinkin liikkuvaan vlog- ja videopodcast-käyttöön sekä todennäköisesti GorillaPodien kanssa kiinnitettäväksi melkein minne vaan. Tätä on tarkoitus testata myöhemmin.

Erittäin hyvä, muttei täydellinen

Glif ei pysy kovin tukevasti kiinni ilman Serif-lisäosaa, joka kannattaa siis ehdottomasti tilata myös mukaan esimerkiksi tilaamalla Glif Deluxe-pakettina. Serif napsahtaa Glifin rakoseen kyllä kuljetuksessa, mutta sitä ei varsinaisesti saa täysin aukottomasti kiinni mihinkään. En esimerkiksi uskaltaisi riiputtaa Glifiä ja Serifiä vaatteiden ulkopuolella roikkuvassa avainnipussa ettei Serif tarraa johonkin kiinni ja putoa. Omat taskuni kuitenkin kuljettavat sen hukkaamatta, joten minua tämä ei ole haitannut.

Glif ei myöskään toimi oikeastaan minkäänlaisten suojakuorten kanssa — ohuiden suojakalvojen kanssa kylläkin. Itse irrotan suojakuoren aina kuvaamisen ajaksi, joka tietysti vaikuttaa jalustavalintaan ja sijoitteluun: aivan hempulaa jalustaa, kaatumista ja osumaherkkiä paikkoja tulee vältettyä.

iPhonea ei saa Glifillä pystykuvausasentoon tukevasti, jonka voi nähdä joko positiivisena tai negatiivisena ominaisuutena, ihan käyttäjästä ja tavoitteesta riippuen.

Saatavuus ja hinta

Glif on saatavilla kahtena eri versiona sekä iPhone 4/4S -malleille että iPhone 5/5S -malleille. Tämä johtuu iPhone-mallien hieman erilaisista ulkomitoista.

Kummallekin mallille on tarjolla kolme erilaista pakettia:

  • Glif-pack: Pelkkä Glif
  • Plus-pack: Serif ja Ligature lisäosapakettina
  • Deluxe-pack: Glif, Serif ja Ligature kaikki samassa paketissa

Itse nappasin Deluxe-packin ja hintaa koko paketille toimituksineen tuli 30 euroa.

Pakko taas hämmästellä Amazonin nopeutta. Tuote tuli alle kolmen vuorokauden kuluttua tilaamisesta vaikka arvioitu toimitusaika oli viikosta kahteen. Amazonin kautta tilattuna Glif postitetaan pienessä kirjepostiksi luokiteltavassa pussukassa, joten tämä saattaa nopeuttaa toimitusta.

Kilpailijat ovat monipuolisempia ja monimutkaisempia

Olen metsästänyt vastaavaan tehtävään sopivia klämppejä, joita Amazonista löytyy halvemmalla ja useampia versioita. Lähes kaikki sisältävät liikkuvia osia, jotka valitettavasti tuntuvat olevan aina murheenkryyni näin halvoissa vehkeissä. Pohjaan kokemukseni vähän samankaltaisiin iPhone-autonavigaattori-telineisiin, joita minulla on hajonnut nyt parin vuoden aikana neljä kappaletta. Glif ei oikeastaan sisällä mitään mikä voisi liiemmin hajota.

Glifin pahimmat kilpailijat lienevät 4th Designing Tripod Grip, joka on vähän kalliimpi ja sisältää liikkuvia osia, sekä i.Trek Super Mount F, joka taas on isompi, sisältää myöskin liikkuvia osia, mutta vaikuttaa kyllä kestävältä. Molempien kilpailijoiden vahvuutena on joustavampi yhteensopivuus erilaisten puhelinten ja jopa joidenkin tablet-laitteiden kanssa. Glif sopii vain kahteen iPhone-malliin.

Mitä jäi käteen?

Glif on jonkin verran maksava erittäin yksinkertainen näppärästi mukana kulkeva adapteri, jolla voit kiinnitttää iPhonen kätevästi ja tarpeeksi tukevasti mihin tahansa kamerajalkaan.

Kilpailijoille se häviää monipuolisuudessa ja, ilman lisäosia, myös turvallisuudessa. Oletettavissa on kuitenkin pitkä ikäinen apuri, jonka avulla tuotat stabiilia kuvaa matkalla kuin matkalla mikäli luurisi ulkomitat eivät juuri muutu. Glifin voi kokonsa puolesta pitää aina mukana.

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube