CASE: Room Service – Juska Wendland (DJ Orion) ja Mika Skarp / CloudStreet (LiveU & YouTube Live)

Haastattelimme Juska Wendlandia sekä Mika Skarpia tänä viikonloppuna aloittavan uuden live-striimattavan bilekonseptin Room Servicen toteuttamisesta.

Mikä on Room Service?

Room Service on uusi säännöllinen YouTube Liveen striimattava suomalainen laadukas ja ilmainen klubitapahtuma, jonka sijainti vaihtelee ja johon pääsee sisään vain kutsulla.

Room Service sai alkunsa, kun Juska Wendland Berliinissä asuessaan kävi Boiler Roomin bileissä:

- Siellä ajatus on alunperin lähtenyt hyvin samoista lähtökohdista: tehdään ystäville ja tutuille hemmetin hyvät juhlat ja striimataan se verkkoon kaikkien nähtäväksi.

- Room Servicessä on mun lisäksi mukana pitkän linjan promoottori Markus Rauramo, joka puuhaa tällä hetkellä Helsingissä mm. Fade- ja Mixxed-klubeja sekä todella innovatiivisia ja mielenkiintoisia visuaalisia konsepteja tuottava VJ Klaustrofobia.

Juska alias DJ Orion on tehnyt klubitapahtumia jo pitkälle toista vuosikymmentä, mutta myöntää Room Servicen olevan kaikin tavoin hyvin erilainen projekti:

- Normaalisti huolehditaan siitä, että juhliin tulijat viihtyvät mahdollisimman hyvin, mutta nyt on tärkeää huolehtia, että väki viihtyy myös siellä kotisohvilla streamin äärellä. Se on tuonut aikamoisen määrän lisäpohdintaa ja pakottanut ajattelemaan out-of-the-box, mikä on aina loistohomma uusia klubipuuhia tehdessä.

Vaihtuva tapahtumapaikka tuo striimaushaasteita

Konseptia suunnitellessa esiin nousi myös tarve liikuteltavalle ja kevyelle tavalle tuoda hyvä, tarpeeksi nopea, luotettava ja mielellään dedikoitu internetyhteys striimauksia varten.

Miten CloudStreet keksi lähteä mukaan Room Service -konseptiin?

Mika Skarp CloudStreetistä kertoo, että yhteys löytyi keväisen SomeTime-tapahtuman kautta.

- Siellä onnistuimme striimaamaan LTE:n avulla YouTubeen kahdeksan tuntia lähetystä. Me yritämme näyttää, että mobiilikapasiteetille on kysyntää, jos se vain tuodaan tarjolle. Tämä on loistava esimerkki TV 2.0 tuotannosta.

Miten projektiin on suhtauduttu?

Juskan mukaan tapahtuman ympärillä on joka taholla innostunut ja kiinnostunut fiilis.

- Vaikka elektroninen musiikki ei olisikaan lähimpänä omaa sydäntä, uskon että todella moni vilkaisee streamia nähdäkseen, miltä näyttää Suomen ensimmäinen säännöllinen Youtube Live -streami. Lisäksi kutsukyselyiden määrästä päätellen myös tulevat illat tulevat olemaan paikan päällä todella täynnä ja bileet hyvät. Se takaa että streamissa riittää myös katseltavaa.

Myös Mika Skarp kertoo kiinnostuksen olevan suurta:

- Kiinnostus on aivan valtavaa operaattoreiden, mobiiliverkkojen ja päätelaitteiden valmistajien sekä tuotantoyhtiöiden parissa. Me olemme tekemässä teknologista vallankumousta.

Markkinoidaanko videointia ennakkoon julkisesti?

- Tapahtuman www-sivusto, www.liveroomservice.tv antaa vähän, mutta riittävästi informaatiota, Juska kertoo

aaa

Ote alkuvaiheessa kasatusta PDF:stä, jolla lähdettiin miettimään Room Servicen teknistä toteutusta. Vaikka muutamia kosmeettisia muutoksia on tullut, toteutus on edelleen hyvin vahvasti sama.

Millainen oli varsinainen striimauslaitteisto?

Striimi lähetetään DJ-kamojen, Sonyn ja Canonin kameroiden sekä VJ:n tuottamien visuaalien yhdistelmänä skaalaimen kautta LiveU-modeemiin, josta signaali lähtee CloudStreetin hoitaman priorisoidun 4G/LTE-yhteyden kautta LiveU-back-end-serveriin ja sieltä eteenpäin YouTube Liveen.

Mika kertoo, että käytössä on LiveU 40 -modeemi, jossa on priorisoitu LTE SIM-kortti USB-mokkulassa, jossa on ulkoinen 5 idBm antenni:

- Tästä liikenne sitten menee meidän back-end-serveriin, joka on Otaniemessä ja sieltä striimi kulkee YouTube Liveen.

- Me ollaan meidän konfista rakennettu akselilla Tel Aviv, New York, Ateena, Helsinki. Ollaan käyty läpi asetuksia enkoodereissa ja kameroissa aika paljon. Säädetty bit-ratea siellä ja täällä.

Millaista nettiyhteyttä käytätte?

- Nettiyhteys hoidetaan yhdessä CloudStreetin kanssa, joiden ammattitaito, mobiilius ja apu on ollut tässä projektissa korvaamatonta. CloudStreetin tarjoaman teknologian avulla toivon, että Room Serviceä tullaan näkemään mitä erikoisimmissa lokaatioissa tulevaisuudessa, Juska toteaa.

Mikan mukaan mobiiliverkossa on priorisoitu SIM jossa on QCI luokka 6 ja painokerroin 80:

- Yhdessä SIM:ssä on siis 80 SIM-kortin kapasiteetti ja sillä on videon siirtämiseen optimoidut viive- ja jitteri-asetukset verkossa.

Toimiiko tekniikka ja onko varasuunnitelmaa?

Juska kertoo varasuunnitelman olevan sellainen, että jos tekniikka pettää, paikan päällä on silti valtavan hyvät juhlat.

- Harvempi vain näkee sen silloin ;)

Mika täydentää kuitenkin, että tekniikkaa on testattu noin kaksi kuukautta ja varasuunnitelmakin löytyy.

- Paljon on opittu ja kaikkea yritetty miettiä mahdollisimman tarkasti.

- LU40 lähettää noin 3,5 Mbps striimiä ja back-endistä laitetaan 1900 kbps YouTubeen. Serveriä ei ole kahdennettu, jos LTE:n kanssa tulee ongelmia niin sitten siirrytään Wi-Fi:in, jota LU40 myös tukee.

Miten olette harjoitelleet?

- Ollaan tehty muutama testistreami, jonka avulla ollaan varmistettu, että kamerat, audio ja videomikseri pelaavat hyvin yhteen ja jutut näkyvät ulkomaailmaan asti, Juska toteaa.

CloudStreet on tehnyt live-kanavalla päivittäisiä lähetyksiä kaksi viikkoa.

- Klasun videoserveristä on lähetetty Vallilan kellarista kuvaa YouTubeen CloudStreet Liveen ja myös meidän back-endistä Room Service -tilille, Mika kertoo.

Tapahtumapaikassa on käyty mittailemassa radiokentän voimakkuuksia. Setupin stabiilisuutta on mittailtu 4 tuntia kestäneessä lähetyksessä.

Tapahtuma

Tapahtuma lauantaina 24.8.2013 kello 19-22, jolloin paikan päälle saapuu 150-200 ihmistä. Live-katsojien määrää Juska ei uskalla lähteä vielä veikkailemaan. Mika uskoo live-katsojia olevan kokonaisuudessaan useampi sata ja tallenteelle hän povaa tuhansia katsojia.

Miksi suosittelisit juuri käyttämääsi tekniikkaa tapahtuman striimaamiseen?

Juska Wendlandin mukaan tekniikka mahdollistaa tulevaisuudessa menemisen mitä erikoisimpiin paikkoihin Room Servicen kanssa.

- Sen sijaan, että lähdetään hifistelemään gearilla ja käyttämään valtava määrä aikaa ja rahaa pieniin teknisiin seikkoihin, jotka merkitsevät jotain alle prosentille yleisöstä, ollaan saatu hyvä ja laadukas tekninen setup, joka on erittäin mobiili.

Mika Skarp hehkuttaa, että menetelmällä saa helposti hyvälaatuista kuvaa ja pystyttäminen on nopeaa.

- Setupin saa pystyyn minne vain ja se lähtee käyntiin minuutissa. Jos et usko niin katso YouTubesta CloudStreet Live.

Kuka auttoi hommassa ja ketä haluaisit kiitellä?

Juskan kiitokset lähtevät yhteistyökumppaneille, jotka mahdollistavat tapahtuman toteuttamisen paikan päällä:

- Googlelle ja YouTubelle livestream-mahdollisuudesta, CloudStreetille streamin hoitamisesta ulkomaailmaan sekä tietysti ekassa ja tulevissa tapahtumissa nähtäville huikeille artisteille.

Mika kiittelee CloudStreetin tiimiä, joka on tehnyt hurjasti töitä. Samoin YouTube Live porukka ja LiveU:n ihmiset.

- YLE on valanut meihin uskoa ja faija pitänyt jalat maassa.

Vinkkejä ja mokia ei haastateltavilta vielä paljoa herunut, vaan niitä jäädään odottamaan tilaisuuden jälkeen. Niihin palataan vielä tässä blogissa, kunhan ensimmäinen lähetys on saatu ilmoille. Onnea matkaan!

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube