Vuoden 2013 ennusteet

Millainen striimausvuosi vuosi 2013 on Suomessa ja maailmalla? Vuodesta tulee ainakin entistä reaaliaikaisempi vuosi. Ihmiset ovat nyt verkossa läsnä, meillä on käytössämme teknologia, joka mahdollistaa osallistumisen tapahtumiin miltei kaikkialla maan päällä ja jopa avaruudessa.

Tänään, tässä ja nyt syntyvää sisältöä alkaa löytyä yhä moninaisemmista aiheista – myös Suomessa. Reaaliaikaisen sisällön houkutusta on vaikea vastustaa.

Tässä muutamia vuoden kestotrendejä:

 • Laitteet kevenevät
  Kevyet ja yksinkertaiset striimausratkaisut yleistyvät. Yhtenä isona veturina Livestream.com:in tarjoamat mobiilit laitteistot.
 • Laitteet halpenevat.
  Kännykästä löytyy nyt kamera, mikrofoni ja kaiutin. Audiovisuaalisia komponetteja on kaikkialla ja niistä on tullut kulutustavaraa. Komponenttien suuri menekki mahdollistaa uusien edullisten laitteiden syntymisen.
 • Laitteet paranevat.
  Kuvanlaadullisesti ollaan jo hyvällä tasolla, äänen kanssa on edelleen haasteita. Uusista laitteista pyritään tekemään entistä helppokäyttöisempiä. Asiakaspalaute on tulee ilmi verkkokeskusteluissa, joka taas helpottaa tuotekehitystä.
 • Mobiiliverkot yleistyvät ja nopeutuvat.
  4G-verkosta tulee laajemminkin varteenotettava vaihtoehto tiedonsiirtokanavaksi perinteisen dedikoidun kiinteän yhteyden sijaan.
 • Striimauksia tuottavien käyttäjien määrä kasvaa.
  Sosiaalista livevideointia alkavat tehdä muutkin kuin intohimoiset harrastajat. Striimausten taso vaihtelee hurjasti. Vinkkejä tarvitaan ja etsitään.
 • Katsojien laitekanta monipuolistuu entisestään.
  Audiovisuaalisia laitteita on tarjolla enemmän kuin koskaan. Tapahtumaan voi osallistua monipuolisemmin ja helpommin kuin koskaan.

Katsotaanpa sitten muutamia selkeästi tälle vuodelle ominaisia ennustuksia.

1.) Mobiili, mobiili ja mobiili

Vuonna 2013 suomalaiset katsovat ja kuvaavat live-videoita älypuhelimilla jo huomattavan paljon. Tämä johtuu suomalaisten älypuhelinkannan kasvusta ja laitteiden laadun parantumisesta. Myös tabletit yleistyvät vauhdilla.

Mobiililaitteiden määrän räjähdysmäinen kasvu hämmentää striimien tuottajia eikä mobiilikatsojien suureen määrään osata varautua. Huonot käyttäjäkokemukset näkyvät entistä voimakkaammin verkkopalautteissa.

Nykyisissä älypuhelimissa on oletuksena kamerasovellus, jolla voi ottaa valokuvia tai kuvata videota. Joko tänä vuonna nähdään älypuhelin, jossa on näiden lisäksi mahdollisuus lähettää videokuvaa suorana verkkoon? Ehkei vielä sentään. Tai ehkä joku uskalias taho tätä alkaa kokeilla. Jos näin käy, niin puhelinvalmistajalla on kumppanina joku tunnetuimmista pilvipalveluiden tarjoajista.

2.) Panoraamastriimaus on vihdoin täällä

Kickstarterissa on meneillään ainakin kaksi projektia, Sphericam ja Panacast, joissa kehitetään striimaavia panoraamakameroita. Nämä laitteet pääsevät vuonna 2013 tuotantoon ja niille syntyy omat kannattajakuntansa. Markkinoille saattaa ilmestyä  vuoden aikana muutama vastaava laite myös isommilta valmistajilta.

Panoraamakamera on myös vaihtoehto robottikameroille. Kun kamera kuvaa joka suuntaan, voi ohjaaja rajata kamerasta vain haluamansa kuva-alan näytettäväksi lähetykseen. Kameran resoluutioiden tulee tällöin olla aika hyviä.

Vuoden aikana tullaan näkemään myös tähän vaihtoehtoiseen optiseen tapaan perustuva ratkaisu, jolla voi striimata.

3.) Katsojien massa vaatii parempia live-lähetyksiä

Tapahtumista lähetettävään live-videoon aletaan tottua Suomessakin. Pelitapahtumissa striimi on jo nykyään de-facto standardi, koska sponsorit – ja etenkin käyttäjät – ovat siihen tottuneet. Sama trendi leviää myös muiden alojen tapahtumiin.

Tapahtuma ei enää ole uskottava ilman reaaliaikaista verkkonäkyvyyttä. Kaikki kehitys yhdessä johtaa myös siihen, että yhä arkipäiväisempiä tapahtumia aletaan lähettää reaaliaikaisena verkkoon.

Myöskään pelkkä yksisuuntainen video ei enää riitä. Tarvitaan vuorovaikutusta verkko-osallistujien kanssa kutakin tilaisuutta parhaiten tukevilla menetelmillä.

Verkkoon syntyy tapahtumaosallistamisen suunnannäyttäjiä. Tilaa on. Vielä.

Katsojia ei riitä kaikille

Isojen tapahtumien on pakko alkaa miettimään käyttökokemusta myös verkossa. Live-lähetysten pahimmiksi kilpailijoiksi aletaan ymmärtää “muualla tapahtuva elämä” sekä samanaikaiset kilpailevat tapahtumat. Suorat lähetykset alkavat hiljalleen syödä katsojia tallenteilta ja on-demand-sisällöltä, eli sisällöltä jota voidaan katsoa milloin vain. Ihmisen aika ei riitä kaikkeen.

Jatkossa on keskityttävät siihen miten tapahtumasta saadaan kiinnostava ja osallistava myös verkossa. Reaaliaikaisen dramaturgian suunnittelun arvostus nousee etenkin maailmalla.

Ja kaupan päälle muutama veikkaus

 • 8 miljoonan samanaikaisen nettikatsojan ennätys rikotaan. Tapauksesta tulee yksi vuoden merkkipaaluista.
 • Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä saa ensimmäiset kunnolliset striimaussovelluksensa.
 • Kokouksia aletaan striimata verkkoon systemaattisemmin. Voimakkaina vetureina trendissä ovat uutta ja avointa päätöksentekoa kannattavat tahot.
 • VOD-palvelut (Netflix, HBO, Viaplay ja kenties uudet tulokkaat) heiluttavat näkyvästi fyysisten videoiden myyntiä ja vuokraustoimintaa. Tulos näkyy varsinkin loppuvuoden aikana.
 • Google alkaa panostaa vihdoin kunnolla striimaukseen ja tekee yksinkertaisen live-videon lähettämiseen tarkoitetun palvelun joka integroituu jollain tavoin YouTuben kanssa. Pohjana käytetään Googlen Hangout-teknologiaa.
 • Ubiikkistriimaus alkaa. Vuonna 2013 nähtäneen ensimmäiset suuremman yleisön tietoisuuteen ponnahtavat kokeilut, jossa striimattava livevideo sulautuu yhteen virtuaali- ja laajennetun todellisuuden kanssa. Tämä tuskin tapahtuu Suomessa.
 • Joku tekee jotakin repäisevää livenä verkossa. Sarja jatkuu: Kaivurilla Hangosta Kuusamoon ja hyppy avaruuden laidalta. Viimeiseksi ennustetaan vielä tällainen, jotta saadaan edes yksi ennustus osumaan varmasti. :)

Haihattelua vai täysosumia? Tänä vuonna, ensi vuonna vai ei koskaan? Se jääköön nähtäväksi. Joka tapauksessa käyrät lupaavat erittäin striimauspitoista vuotta 2013 ja sitä me myös jäämme odottamaan.

Mitä sinä odotat vuodelta 2013?

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube