Näin striimaat älypuhelimella


Useimmilla älypuhelimilla voi lähettää reaaliaikaista videokuvaa nettiin. Monessa puhelimessa on nykyään jo todella hyvä kamera. Tässä muutama vinkki hyvän live-videon kuvaamiseen puhelimella.

 1. Kysy lupa
  Kysy kuvaamiseen lupa kuvauskohteelta ja tilaisuuden järjestäjältä. Kaikki eivät halua olla suorassa lähetyksessä. Videokuvaukseen pätee pääosin samat säännöt kuin valokuvaukseenkin. Mediakasvatus.fi -sivustolla on hyvä tiivistys kuvausluvista.

 2. Valitse ja asenna striimaussovellus puhelimeesi
  Tarvitset tilin striimauspalveluun, jota aiot käyttää videon jakamiseen. Valitse sellainen striimauspalvelu, joka on saatavilla omana sovelluksenaan sinun puhelimellesi.

  Voit usein luoda tilin suoraan sovelluksesta. Mikäli tämä ei onnistu, käy ensin luomassa tili tietokoneen nettiselaimen kautta ja kirjaudu sitten kännykkäsovellukseen samoilla tunnuksilla. Tässä listaus erilaisista striimauspalveluista.

 3. Hanki kiinteähintainen tietoliikenneyhteys
  Älypuhelimella striimaaminen voi käydä todella kalliiksi mikäli käytössäsi ei ole kiinteähintaisella datapaketilla varustettua liittymää. Puhelin käyttää jatkuvasti nettiä kun kuvaat.

  Toinen vaihtoehto on pakottaa puhelin käyttämään ainoastaan WLAN-verkkoa. iPhonessa WLAN-tilan saa päälle valitsemalla Asetukset > Lentokonetila ja valitsemalla sitten Wi-Fi -valikosta WLAN-verkko, jota haluat käyttää.

 4. Aseta puhelin tilaan, jossa se ei voi vastaanottaa puheluita
  Selvitä saatko puhelimen tilaan, jossa sen datayhteys toimii, mutta voit estää saapuneet puhelut. Muuten striimaaminen todennäköisesti loppuu heti, kun saat puhelun.

  Esimerkiksi iPhonessa (iOS 6) valitse Asetukset ja aseta Älä häiritse -tila päälle. Tarkista vielä Ilmoitukset > Älä häiritse -valikosta, että puheluita ei sallita keneltäkään ja ettei Toistuvat puhelut -valinta ole päällä. Näin kukaan ei häiritse sinua puheluilla tai muilla viesteillä kun kuvaat.

 5. Avaa striimaussovellus
  Kirjoita tulevalle striimauksellesi kuvaava otsikko. Voit muuttaa otsikkoa kuvauksen päätyttyä, mutta live-katsojat näkevät juuri sen otsikon lähetyksellesi, jonka kirjoitat nyt.

 6. Hyvä kuva
  Pidä puhelinta vaakasuorassa kun kuvaat. Pystysuunnassa kuvaaminen aiheuttaa katsojille ärsyttävät mustat palkit kuvan reunoille ja varsinainen video näkyy pikkuisena kuvana keskellä.

  Mitä vakaampana saat pidettyä kuvan, sitä parempi on kuvanlaatu. Tue puhelin tarvittaessa pöytään, seinään tai tolppaan. Uusimmissa puhelimissa on jo parempia kuvanvakaajia, joten käsivaralla kuvaaminenkin tuottaa aika hyvän tuloksen.

 7. Hyvä ääni
  Pidä kamera mahdollisimman lähellä kuvattavaa kohdetta. Näin saat äänen mahdollisimman hyvin talteen. Tutki etukäteen missä kohtaa puhelimesi mikrofoni on ja varo peittämästä sitä kämmenelläsi tai sormellasi.

  Kovaäänisissä tilaisuuksissa, kuten rock-konserteissa ääni saattaa kuitenkin säröytyä. Tällöin sormi tai kämmen mikrofonin päällä voi toimia hyvänä vaimentimena.

 8. Suora lähetys alkaa
  Paina punaista Record -painiketta ja suora lähetys alkaa! Paina painiketta uudelleen lopettaaksesi lähetyksen.

 9. Kommentteja katsojilta
  Striimauspalveluiden katsojat voivat lähettää sinulle ja muille katsojille näkyviä kommentteja. Älä siis pelästy mikäli näet ruudussasi viestejä. Se kertoo, että sinulla on katsojia!

  Muista, että katsojat näkevät videosi pienellä viiveellä (noin 5 sekuntia), joten he eivät välttämättä pysty reagoimaan kaikkeen juuri oikealla hetkellä.

 10. Hoida tallenne kuntoon
  Striimauspalvelut tallentavat videon automaattisesti tallenteeksi, jota voi katsoa myös jälkikäteen. Näillä ohjeilla saat tietysti talteen aivan mahtavan videopätkän, joka on kaiken lisäksi tallennettu täysin livenä! Hoida siksi videon tiedot kuntoon jälkikäteen. Tämä kannattaa yleensä hoitaa tietokoneen nettiselaimen kautta.

  Tarkasta, että videon otsikko on oikein. Lisää videolle myös kuvaava infoteksti sekä tagit.

  Vinkki: Kannattaa lisätä videon otsikkoon sana “live”, jolloin suoria lähetyksiä etsivät käyttäjät, löytävät sen paremmin.

Toivottavasti onnistut näillä vinkeillä nappaamaan talteen kohdallesi osuvat nasevat lausunnot ja intensiiviset performanssit. Niitä on joka puolella, jatkuvasti. Striimaus.fi toivottaa oikein hauskoja striimaushetkiä!

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube