Tapaus Pukstaavi, Sastamala

Olin tuottamassa Suomalaisen kirjan museossa, Pukstaavissa, liveradiointia kyseisetä museosta. Lähetyksessä käsiteltiin muun muossa sitä, mikä Pukstaavi on, mitä siellä tehdään, mitä Pukstaavista löytyy ja niin edespäin. Lähetystä pystyi kuuntelemaan livenä yhdistyspohjaisen Internet-radion, Radio Hearin, kautta. Toteutin projektin kollegani kanssa niin, että vastasin itse kokonaan teknisestä puolesta molempien toimiessa toimituksellisen sisällön tuottajina.

Mitään varsinaista käsikirjoitusta emme käyttäneet, vaan sisältö oli hyvin pitkälle paikan päällä syntyneistä ajatuksista ja kokemuksista koostuvaa. Projektin onnistunein osuus oli ehdottomasti sisältö. Muutamia isoja teknisiä asioita olisi pitänyt varmistaa paremmin ja korjata lähetyksen aikana.

Ongelmia lähetyksen tallennuksessa

Ensinnäkin olin saanut hieman puutteelliset ohjeistukset lähetyksen toteuttamisesta, tästä syystä lähetys ei mennyt Radio Hearin pääkanavalle, eikä tallentunut heidän palvelimilleen, vaikka tämä oli oma olettamukseni. Toisekseen tajusin vasta jälkeenpäin, että koko projektista ei jäänyt kopiota mihinkään.

Olin epähuomiossa kytkenyt laitteiston hieman väärin ja näin ollen tallentimeen oli tullut vain yksi pitkä tyhjä tiedosto. Jos olisin ymmärtänyt, olisin hoitanut tallennuksen tietokonepohjaisesti samalla ohjelmistolla, joka lähetti äänistriimin Hearin palvelimelle.

Projektia vaivasi aikataulujen armoton tiukkuus ja melkoisen paineen alaisuutena oleminen. Jännitys oli omiaan sotkemaan ajatukset ja suunnitelmat sitä, kuinka juttu olisi kannattanut toteuttaa. Sisällöllisesti paketti oli onnistunut, joskin paikan päällä huomasin kaipaavani langatonta mikrofonia ja langattomia kuulokkeita.

Langattomien laitteiden avulla olisimme saaneet ohjelmasta elävämmän ja huomattavasti enemmän oikean suoran lähetyksen tuntuisen. Langattomien laitteiden puuttuessa käytimme niitä resursseja, jotka käytettävissä olivat ja tuotimme ohjelmaa kollegani kanssa niin, että jätimme käyttämämme striimauskoneen soittelemaan musiikkia ja lähdimme kiertämään museota tallennin kädessä kertoen, mitä museosta löytyi. Nämä tallennetut pätkät lähetettiin sellaisenaan ohjelman seassa ilman editointeja.

Ennakkovalmisteluista usein tilanteen pelastaja

Sitten se iso kysymys. Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Keksin itse kaksi asiaa, jotka olisi pitänyt korjata.

Olisi pitänyt valmistella tilanne paremmin ja varmistaa asioiden toimivuus jo ennen kuin lähdetään pelipaikalle. Olisi pitänyt suunnitella kaikki etukäteen ja edellisenä iltana tehdä listaus siitä, kuinka kytkeä laitteet ja hoitaa muut käytännön asiat niin, että kaikki toimivat.

Toinen korjattava asia olisi ollut omien laitteiden käyttäminen. Jouduin tilanteen pakosta käyttämään Pukstaavilta lainassa ollutta kannettavaa, josta seurasi se, että ohjelmistojen asetukset piti säätää kiireessä käsin. Tämä oli omiaan aiheuttamaan lisää harmaita hiuksia, koska aikataulu oli melkoisen tiukka. Suurimmat korjattavat asiat olivat siis lyhyesti tiivistettynä huolellisempi valmistelu ja laitteiden järjestely niin, että tietää asioiden varmasti toimivan kunnolla.

Lauri Nieminen

Mediasta ja teknologiasta innostunut radiotoimittaja

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebook