Jeesusteippi – osa 2/3: Miksi jeesusteippiä sanotaan jeesusteipiksi?

Jeesusteippi, jesseteippi, jesariteippi, jesari ja jesse. Jeesusteippi-trilogian toisessa osassa pohdiskelemme, mistä jeesusteipin nimi tulee. Lähdin jälleen rohkeasti seikkailemaan striimajien kertomuksiin ja arveluihin nimen etymologiasta.

Ihmeellinen jeesusteippi

Ensimmäiset vastaukset lähtivät pyörimään pitkälti saman teeman ympärillä:

– Tekee ihmeitä ja pysyy kiinni myös silloin kun usko on jo menetetty?
Sami Voutilainen

– Jeesus pelastaa? Itse kyllä kutsun kyseistä teippiä pika-avuksi.
Jaana Nyström, Gplussa

– Jeesusteippiä kutsutaan jeesusteipiksi, koska Jeesus pelasti ja pystyi ihmeisiin – niinkuin teippikin.
Jarmo Röksä, mediateknologisti

– Jeesusteippiä sanotaan Jesseksi koska sillä tekee ihmeitä kuten Jeesuskin teki.
Jari Jaanto, Partner, IRC-galleria / Somia

– Kun ensikerran tämän nimen kuulin, en oikein ymmärtänyt, mistä puhutaan, mutta asiayhteys paljasti. Virallista syytä en tähän tiedä, mutta epäilisin sen liittyvän jollain tapaa ihmeiden tekemiseen.
Teemu Korpi, MarkkinointiKorpiraattori, HAMK

En päässyt haastatteluissa kovinkaan pitkälle, kun käytännön sovellukset hyppäsivät taas mukaan keskusteluun.

– Se voi pelastaa tuotannon tai jonkin osa-alueen monikäyttöisyytensä ansiosta. Kuten sanottu, olen käyttänyt sitä puvustus- ja maskeeraustehtävissäkin. Jeesusteippi tekee asioita joihin ihminen ei kuvaustilanteessa pysty.
Sanna Veijanen

- Jeesusteipin nimihän tulee aivan selvästi siitä, että sillä tehdään ihmeitä. Vielä jos sen avulla voisi joku päivä muuttaa veden viiniksi, niin kaikki olisi täydellistä.
Marcus Lundqvist, striimaaja

– Olen omavaltaisesti kertonut itselleni, että tämä teippi sopii erinomaisesti vuolaan taivastelijan sordiinoksi ja että lempinimikin on syntynyt tuolta pohjalta.
Kurt Linderoos, Mr. Personal EU, mobiilistriimausguru

Muutama haastateltava lähti hakemaan selitystä syvällisemmin saman vertauskuvan ja historian kautta.

– Nyt voisi tietysti googlata kuten nykyaikana isän roolissa vastaukset yleensäkin haetaan. Mutta otetaan oma tulkinta tahi ymmärrys asiaan. Jeesus oli omalta osaltaan Jumalan lahja ihmisille maanpäällä (näin olen siis antanut itseni ymmärtää asian, siihen tämän enempää koskaan syventymättä).
– Näinpä tämä teippien teippi, joka liimaa, kiinnittää, korjaa ja paikkaa on Jumalan lahja teippien keskuudessa ja näin saanut arvoisensa nimen eli Jeesusteippi!
Pasi Örn, Tuottaja, PodStudio / PuhujainKulma

– Jeesushan on historiallinen hahmo muutaman tuhannen vuoden takaa, ja hänestä on kirjoitettu paljon, mutta tietääkseni teippiä ei ole mainittu koskaan. Eli nimi on myöhempää perua. Arvelen kuitenkin, että se liittyy molempien ylimaallisiin kykyihin?
Jere Rinne, Media producer, Otavan Opisto

 Oskarilta saimme kotosuomalaisen selityksen vähän yllättävästä suunnasta:

– Nokia connecting people for everything elses there’s gaffa.
Oskari Niitamo, Bilediktaattori, HYTKY Hytky.org

Voi jeesus tätä teippiä!

Nimipohdinnat on syytä päättää kriittisempiin arvioihin. Vaikka teipillä tekee ihmeitä, nousee sen pimeä puoli näissä vastauksissa jälleen esiin:

– En ole kyllä koskaan pohtinut miksi jeesusteippi on juuri jeesusteippi. Ehkä sitä on ajateltu maailman pelastajaksi, kun se käy vähän vaikka mihinkä korjaukseen. Toisaalta en kyllä haluaisi olla tekemässä kunnollista korjausta sen tahmaisan purkkaviritelmän jälkeen :)
Anssi Kolehmainen, Streams and tapes, Assembly

– Etymologia on varmaan tässä “pelastaa hädän hetkellä” jutussa mikä siinä on niin vahvasti läsnä. Kokemuksesta sanon, että kyllä se on myös siinä lauseessa, jonka sä huudat, kun vedät asiakkaan auditorion upeaan parkettiin jesarilla vedetyt piuhat irti ja ihmettelet sitä liimakerrosta joka siihen on jäänyt: “voi jeesus tätä teippiä!”
Tommi Issakainen, Projektikoordinaattori, Otavan Opisto

Varma tieto nimen alkuperästä jää siis hämärän peittoon. Yleisen mielipiteen myötä lienee parasta päätellä nimen tulevan todellakin ihmeiden tekemisestä, pelastamisesta ja muista jeesushahmoon verrattavissa olevista ominaisuuksista. Nimiasioissa teippi tuntuu saavan tahmaisuuttansa vähän anteeksi.

Tämä blogijuttu oli toinen osa jeesusteippi-trilogiasta. Ensimmäisessä osassa käsittelin tarinoita jeesusteipin kohtaamisesta ja hylkäämisestä. Huomenna on luvassa trilogian viimenen osa, jossa kerrotaan kymmenen jeesusteippi-vinkkiä striimaajalle.

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube