Jeesusteippi – osa 1/3: Ensitapaamisista katkeriin eroihin

Jeesusteippi, jesseteippi, jesariteippi, jesari ja jesse. Peräkkäisinä päivinä julkaistavassa kolmen blogiartikkelin sarjassa käsittelen tämän jumalaisen teipin asemaa striimaus-skenessä. Hätkähdyttävästi havaitsin, että suhde teippiin ei ole kuitenkaan niin selkeä eikä ruusuinen kuin oletin. Juttusarjan ensimmäisessä osassa päästän teidät kurkistamaan millaisia ovat olleet nostalgiset ensitapaamiset, mutta myös katkerat erotarinat striimaajien itsensä kertomina.

Linnut lauloi ja kimmelsi taivaan kuu

Jeesusteipin hyväksikäyttäminen alkaa usein teini-iässä, jolloin kaikenlainen muukin kokeileminen alkaa kiinnostaa. Haastatteluissa toistuvat käsitteet korjaaminen, projektit ja säätö.

– Muistan ensitapaamisemme olleen jossain nuoruudessa, jeesusteippiä käytin hätätilanteessa myös eristysteippinä kulahtaneissa johdoissa.
Pasi Örn, Tuottaja, PodStudio / PuhujainKulma

– Tutustuin Jesseen yläasteella 90-luvulla jossain korjausjutuissa.
Jari Jaanto, Partner, IRC-galleria / Somia

– Ensitapaamisestamme on niin kauan, etten enää edes muista sitä. Todennäköisimmin tutustuin jesariin toimiessani ainejärjestöaktiivina ja järkätessäni erilaisia tapahtumia. Teipillä korjattiin, peitettiin, kiinnitettiin – ilman sitä ei tapahtumaa voinut järjestää.
Jarmo Röksä, mediateknologisti

Myös markkinoinnin parissa toimiva Teemu Korpi on alkanut jeesusteipin kanssa teinivuosinaan. Huomatkaa kuitenkin mitä nimitystä Teemu ja Ilkka Pirttimaa käyttävät jeesusteipistä seuraavissa lainauksissaan:

– Ensi kerran tapasimme joskus teinivuosina. Tulin tuntemaan kyseisen kiinnitysvälineen roudarinteippinä heavymusapiireissä. Sittemmin suhteemme on arkipäiväistynyt ja useampikin nimitys tälle rakkalle lapselle on tullut tutuksi.
Teemu Korpi, MarkkinointiKorpiraattori, HAMK

– Oma ensikosketukseni jeesusteippiin tapahtui, kun sitä kutsuttiin piireissäni roudarinteipiksi.
Ilkka Pirttimaa, striimauspioneeri

Roudarinteippi. He kutsuvat jeesusteippiä nimellä roudarinteippi. Palataanpa tähän nimitykseen vielä artikkelin loppuvaiheilla, mutta makustellaan ensin muutama tunnelmapala hieman erilaisista ensikohtaamisista.

Jeesus tulee, oletko kotona vai töissä?

Toinen ryhmä haastateltavista kertoo, että jeesusteippi on uinut ammattikäyttöön kätevien arkisovellusten kautta. Gplussan Jaana Nyström tituleeraa ilmaistointiteipin olevan nimenomaan blondin pelastusteippi. Jaana mainitsee aina varastosta löytyvälle teipille monta arkielämän sovellusta:

– Kärhö kasvanut liian suureksi ja kukkakaari uhkaa kaatua? Kissanruokakuppi ei pysy paikallaan? Rullakaihtimen pidike rikki toisesta päästä (kissa)? Neulevaatteessa nyppyjä tai kissankarvoja mustissa housuissa? Pika-aputeippi auttaa.

– Ratsastaessa Italiassa 1987 satulavyön pidike katkesi, eikä ollut varavehjettä. Ilmastointiteipillä satula pysyi selässä maastotunnin ajan. 70-luvulla käytin jotain tuollaista teippiä impun maalitaulujen kiinnitykseen liiterin seinään.

Myös mobiilistriimausguru Kurt Linderoos alias Mr. Personal EU epäilee jeesusteipin hiipineen ammattikäyttöön muista käyttötarpeista. Hän epäilee, että 1970-luvulla tehty Takapiru-nimisen yrityksen ilmastointiputkiremontti olisi jättänyt ensimäisen teippirullan jämän hänen käyttöönsä.

– Ainakin silloin teippi repesi kätevästi pitkittäissuuntaan niin, että siitä sai kapeampiakin kaistaleita. On sitä tullut käytetyksi vaikka mihin, kun sopivaa teippiä, liimaa tai ruuvia ei ole ollut käsillä.

– Tuorein isompi käyttö oli neljännen kerroksen terassiplutikon täyttö: vesihana 20 metrin päässä sisävessassa – eikä minkäänlaista sopivaa sovitinta lavuaarihanan ja letkun liittämiseksi. Siinä sitä oli ristisidettä sitten kerrakseen, ettei vesi olisi suihkunnut jostain rakosesta yltympäriinsä sillä välin kun piipahdin plutikon päähän tarkistamaan, että siellä jeesusteippaukset olivat kunnossa.

HYTKYn bilediktaattori Oskari Niitamo on käynyt läpi jeesusteipin käytännölliset askartelutuotokset ja kertoo jessen saavuttaneen de-facto-aseman HYTKYn web-sivustojen ja t-paitojen yhtenä graafisena symbolina.

– Ensimmäiset muistikuvat liittyvät jotenkin MacGyveriin, ihmemieheen. Voi olla että se on joku vitsi: You can use duct tape to fix anything. Seuraavaksi muistuu mieleen kaikki jeesuksenteippiaskartelut ja muut lompakon tekemiset jessestä.

– HYTKYssä jesseä piti olla aina vähintään kahdeksan rullaa ennen bileitä ja se oli yksi keskeinen kuluva tavara mitä jatkuvasti tuli ja meni.

Seuraavaksi Oskari laittaa lisää kaasua ja nostaa jesseteippi-keskustelun yksityiskohdat uudelle tasolle:

– Meillä on jopa foorumikeskusteluita eri jessemalleista ja niiden tarttuvuudesta, säänkestosta ja poistettavuudesta. Halvinta ei suostuta enää ostamaan.

Käytännön sovellukset

Ja mitäpä olisi jeesusteippi-keskustelu ilman käytännön sovelluksia. Miltei jokainen haastattelu ajautui jossain vaiheessa käytännöllisiin esimerkkeihin. Käytön motiiveina yleensä edullisuus, kätevyys ja jopa laiskuus, kuten Marcuksen esimerkissä:

– Ekan kerran muistelisin käyttäneeni jeesusteippiä jossain partiokisoissa, joissa piti valmistaa mokkasiini. Laiskoina ja ompelutaidottomina väsäsimme mokkasiinin jeesusteipistä.
Marcus Lundqvist, striimaaja

Muita haastatteluissa esiin tulleita sovelluksia olivat:

 • kitaroiden varaplektrojen kiinnitys mikrofonitelineeseen
 • johtojen yhteen niputtaminen
 • hajonneiden mikrofonitelineiden korjaaminen
 • ad hoc -kameratelineiden valmistaminen jesarista ja harjanvarresta
 • villahatun teippaaminen mikrofoniin tuulensuojaksi
 • johtojen oikeaoppinen kiinnittäminen lattiaan
 • julisteiden liimaus
 • esiintyjän housujen paikkaus
 • maahan tippuneen puhelimen hätäkorjaus
 • mitä moninaisimmat fillarifiksaukset
 • peräkärryn katkenneen akselin korjaminen
 • yliaktiivisen hääjuhlavieraan rauhoittaminen poliisia odoteltaessa
 • pakettiauton takapuskurin korjaus (huom. Jarmo Röksä ei peruuttanut)

Kaikki nämä ja paljon muuta onnistuvat jeesusteipin avulla. Ei siis ole ihme, että jeesusteippiin suhtaudutaan edelleen intohimolla.

– Uusin kela on vielä korkkaamatta. On muuten Lidlin setti, jossa hylsyn sisään on räpätty myös pienet rullat mustaa jääkiekkomailaerkkaria ja valkoista vaahtoteippiä. Ja on tuolla teippilaatikossa paljon muutakin.
Kurt Linderoos, Mr. Personal EU, mobiilistriimausguru

– Sitä on aina kaapissa valmiina yllättäviä tilanteita varten ja sillä kyllä korjaa kaiken.
Jari Jaanto, Partner, IRC-galleria / Somia

– Nykyäänkin jeesusteippiä löytyy työkalupakista, eikä dj-keikallekaan lähdetä ilman sitä.
Pasi Örn, Tuottaja, PodStudio / PuhujainKulma

– Edelleenkin jeesusteippi pelastaa melkein tilanteesta kuin tilanteesta, sillä on paikkailtu johtoja, kiinnitetty kameroita ja mikkejä seinään ja tolppiin sekä korjattu erinäisiä laitteita (telkkarin kuoria yms). Ilman jeesusteippiä ei yhdestäkään striimauksesta tai tapahtumasta tulisi enää mitään.
Marcus Lundqvist, striimaaja

– Jesari on edelleen yhtä peruskauraa striimauskeikalla nippusiteiden ohella Sillä varmistetaan 3G-mokkulan kiinnitys läppäriin, videokameran firewire-kaapelin ja iPadin vga-adapterin kiinnitys.
Ilkka Pirttimaa, striimauspioneeri

Jarmo Röksä osaa kertoa, että suhde jeesusteipin kanssa voi olla myös jonkin aikaa jäähyllä, kunnes kiintymys taas sopivan hetken tullen roihahtaa:

– Ensi-ihastuksen laannuttua meillä oli hiljaisempaa. Tapaamisemme oli satunnaista, mutta osoittauduit aina yhtä näppäräksi. Siirryttyäni mediatekniikan pariin suhteemme osoitti jälleen lämpenemisen merkkejä. Ilman jesaria ei voinut työskennellä. Ilman jesaria oli alaston olo.

– Suhde voi hyvin ja kukoistaa.
Jarmo Röksä, mediateknologisti

Kuva: Toni Nummela

Kun jeesusteippi ei pelastakaan, miehet kertovat

Jeesusteippi ei kuitenkaan ole ollut kaikille se paras mahdollinen työväline. Jeesusteipin hylänneiden striimaajien järkyttävät kertomukset kertovat omaa karua kieltään:

– Itseasiassa jos rehellisiä ollaan, niin meillä ei ole koskaan ollut jeesusteippiä käytössä kuvauksissa Joten haastattelusta ei taida nyt paljoa irrota.

Näin tylysti jeesusteippiä kommentoi Striimaus.fi:n toinen perustajajäsen Sami Voutilainen ja kääntyy pikaisesti pois. Pienen tivaamisen jälkeen hänen sanainen arkkunsa kuitenkin aukeaa piirun verran:

– Tarttuu liiankin hyvin eikä tahdo saada enää irti ilman jälkiä… Maalarinteipillä ollaan menty pääasiassa.

Otavan Opiston mediatuottaja Jere Rinne avaa vihdoin rohkeasti keskustelua ja kertoo suomalaisittain hieman vaikeasta polygamiaan verrattavissa olevasta suhteestaan jeesusteipin ja sähköteipin välillä:

– Melko pienestä asti minulla on ollut suhde myös sähköteippiin. Viettäessäni kesälomat usein serkkuni luona maatalossa siellä korjattiin traktori – käytettiin laastarina sähköteippiä. Usein mustaa tai vihreää. Jeesusteippiä ei niinkään, ehkä sen irrottaminen ihokarvoista oli liikaa.

– Nykyään minulla on kyllä aina sekä rulla jeesusteippiä että sähköteippiä. Enimmäkseen ne ovat mukana taloremontissa, mutta nyt kun kysyt, niin voisi olla järkevää kuljettaa niitä mukana myös repussa. Jos ei tarvitse päivän aikana muuhun, niin ainakin niillä voisi treenata jonglöörausta.

Suomen teippi-Jeesus löytyy vihdoin

Otin yhteyttä myös tietokonefestivaali Assemblyn taustajoukkoihin, josta kaivauduin irkkiin ja sieltä löytyikin varsinainen teippimies. Hänen nimensä on Anssi Kolehmainen ja hän on vastannut sekä festivaalin striimeistä että teipeistä.

– Jeesusteipin tapasin joskus ammoisina aikoina. Se vaikutti hienolta ja pitävältä, mutta kuitenkin hirveän sotkuiselta. Tykkäsin maalarinteipistä, koska se oli simppeliä ja siistiä, mutta se ei kuitenkaan tyydyttänyt kaikkia tarpeitani.

– Sitten myöhemmällä iällä löysin elämäni teipin, Gaffan. Se pitää, katkeaa repäisemällä eikä tahraa. Sopii kuin nyrkki silmään useimpiin tarpeisiin. Kun ensimmäisen kerran kokeilin Gaffaa niin en ole halunnutkaan palata jessen pariin.

En malttanut olla kyselemättä Anssilta hieman lisää hänen teippikokoelmastaan. Keskustelu johti teippien värivalikoimaan.

– Gaffaa saa tylsästi vain mustana ja valkoina. Toista suosikkiani, sähköteippiä (Advancen sellaista) saa kaikissa elektroniikan sarjan väreissä. Sillä voi taiteilla vaikka mitä.

Seuraavaksi Anssi pudottikin varsinaisen teippifriikkien pommin.

– Uusimmasta tulokkaasta, liimattomasta pvc-teipistä löytyy myös kaikenlaisia kivoja värejä ja myös kirkasta vaihtoehtoa. Hienoa teippiä kun pysyy kiinni itsessään pelkästään kitkan avulla eikä liimattomana tahraa tai revi mitään.

Huhhuh. Liimatonta teippiä! Runsaasti lisää oppineena ja hieman hämmentyneenä kysyin vielä, että jäikö Anssi kaipaamaan mitään jessen ominaisuuksista.

– Jessen ainoa parempi osapuoli Gaffaan verrattuna on parempi vetolujuus. Gaffasta ei oikein voi tehdä keinua, mutta toisaalta parista säikeestä sähköteippiä tai liimatonta teippiä voi.

Se tavallinen tarina

Haluan vielä ennen artikkelin lopetusta käydä läpi yhden tarinan, joka noudattelee hieman samaa kaavaa kuin Anssinkin tarina. Se on tarina kohtaamisesta, arjesta ja vääjäämättömästä muutoksesta, joka vie elämää eteenpäin. Tämän tarinan minulle kertoi Otavan Opiston projektikoordinaattori Tommi Issakainen.

– No sehän alkoi kuten kaikilla yleensä – tarpeen kautta. Sitä vaan tajusi, että jotain kiinnittävää puuttuu ja jesari tarjosi itseään heti siihen saumaan.

– Alussa oltiin kuin paita ja peppu, mutta ajan myötä alkoi homma viiletä. Huomasin, kuinka rumat jäljet siitä jäi, aina vaan tahmasi ja oli muutenkin ruma.

– Tiet sitten erkani täysin kun löysin Advancen AT66 suojausteipin. Mä tajusin heti, että tämä se on! Eri värejä, eri kokoja ja mikä tärkeintä – rankankin käytön jälkeen ei mitään jälkeä käytöstä! Tahma oli poissa!

– Heti eron jälkeen joo [kävi sääliksi jeesusteippiä], vähän oli suru puserossa. Sitä mietti, että onko se ruoho oikeasti vihreämpää täällä aidan toisella puolen.

– Mutta sitten kun mä näin, että sehän löysi samantien uusia roudareita ympärilleen, niin mä vaan kylmäsin sydämeni hetkeksi ja mietin, että näin on paljon parempi.

Mitä on jeesusteippi, ilmastointiteippi ja roudarinteippi?

Ilmeisesti on onOlen pähkäillyt tätä kirjoittaessa asiaa nyt noin kolmetoista yötä ja olen päätynyt kirjoittamaan seuraavat kaavat, jotta edellämainituissa jutuissa olisi edes jonkinlainen järki. Ilmeisesti homma menee näin:

 • Jeesusteippi = ilmastointiteippi (jättää liimajäljen)
 • Jeesusteippi = roudarinteippi = gaffa = gaffer’s tape (ei jätä liimajälkiä)
 • Ilmastointiteippi != roudarinteippi

MOT?

Huomenna luvassa uusi kappale jeesusteippi-trilogiaa, jolloin pääsemme pohtimaan jeesusteipin etymologiaa. Sitä odotellessa, millaisia muistoja sinulla on jeesusteipistä?

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube