PIKATESTI: ION Video 2 Go – USB-videokaappari

ION Video 2 Go on alle 50 euron hintainen USB-tikku, jonka toisessa päässä on kaksi RCA-liitintä audiolle, yksi RCA-liitin videolle ja yksi S-video-liitin. Se on hieman halvempi vaihtoehto Terratecin G1:lle, jota on Suomessa hieman hankala löytää suoraan hyllystä. ION Video 2 Go:ta löytyy jopa Prismasta.

Mikäli tarkoituksenasi on siirtää vanhat S-VHS tai VHS-nauhat digitaaliseen muotoon tietokoneelle, on tämä USB-tikku tarkoitettu juuri sinulle. Jos olet valmis uhraamaan vähän aikaa kokeilulle voit saada tällä paketilla hyvääkin jälkeä.

Mitä ION Video 2 Go -paketti sisältää

Varsinaisen USB-tikun lisäksi paketista löytyy 20 cm USB-jatkojohto, S-Video+RCA-liitinjohto, manuaalit (myös suomenkielinen) sekä ohjelmisto-CD:t Windowsille ja Macille. Windowsille valittu ohjelmisto on CyberLink PowerDirector ja Macille EchoFX VideoGlide.

USB-tikussa on myös snapshot-painike, jolla voit napata kaapatusta kuvasignaalista screenshotteja käytettäväksi vaikkapa DVD:n kansikuvana. Itselleni kyseinen on ainakin tällä hetkellä täysin turha.

Plussat:

 • Mac- ja Windows-yhteensopivuus, ei ole mikään itsestäänselvyys.
 • Hoitaa hommansa, kokonaistoteutus on riittävän yksinkertainen.
 • Rautapuolella ei virityksiä. Koko pulikka (3 x RCA + S-Video) on juuri sitä mitä pitääkin. Snapshot-nappi ehkä joillekin hieman turha.
 • Runsaasti säätöjä, ajan kanssa laadun saa todella hiottua kohdalleen – vaatii toki perehtymistä.
 • Kuvasuhde ja resoluutio on säädettävissä. Olen törmännyt kaappareihin, jotka on pakotettu 640 x 480 pikselikokoon. Tällä vimpaimella saat säädettyä haluamasi resoluution.

Piuhat kiinni ja pakkaamaan videota

Testasin laitetta Macilla. Videolähteenä kokeilin sekä S-VHS-nauhuria että D8-videokameraa. Kokeilin aluksi olisiko simppeli lähestymistapa toiminut: tuikkasin tikun kiinni USB-porttiin ja käynnistin CamTwistin. Mac ei kuitenkaan tunnistanut tikkua suoraan omaksi videolähteeksi vaan mukana tulleet ajurit piti asentaa.

Asennuksen jälkeen koneesta löytyivät VideoGlide Capture, VideoGlide Exporter sekä muutama muu pikku ohjelma. CamTwist ei tämänkään jälkeen vielä tunnistanut laitetta kuvalähteeksi, joten striimauskokeilut vimpaimella saavat vielä odottaa.

Säätöjen säätöjä löytyy

Varsinainen videokaappaukseen tarkoitettu ohjelmisto on perusominaisuuksiltaan aika helppokäyttöinen, mutta heti kun hypätään säätämään tarkempia ominaisuuksia menee kokeneemmaltakin videokaverilta aluksi sormi suuhun.

Säädettäviä ominaisuuksia on todella runsaasti aina codec-valinnoista kuvanparannussäätöihin. Kokeilemalla säädöistä saa kyllä irti mitä haluaa, mutta se vaatii hieman kärsivällisyyttä. Itse kaappasin testiksi minuutin mittaisia pätkiä, jotta sain codecin kohdalleen.

Kokeilin sekä S-Video- että komponentti (RCA)-signaalia ja molemmat tulivat läpi ihan mallikkaasti.

Pikaisella testillä en tosin löytänyt kovin kompaktia codecia vaan tiedostokoot paisuivat jokaisella valinnalla aika isoiksi. Lopulta päädyin ajamaan videon iMovien kautta pienellä kontrastisäädöllä paranneltuna ja uudelleen exportattuna lopulliseksi tiedostoksi, jolloin kokokin pysyi kohtuullisena. Säätöjä haettaessa kannattaa kiinnittää huomiota sekä kuvan että äänen pakkaukseen, sillä molemmat kasvattavat tiedoston kokoa.

Halpa hinta ei näy, mutta vähän tuntuu

Ohjelmistojen käyttöliittymissä on kummallista rosoisuutta vaikka kaikki periaatteessa toimii niin kuin pitääkin. Tulin myös nykäisseeksi läppäriä kun tikku ja piuhat olivat siinä vielä kiinni, jonka vuoksi tikun musta muovikuori irtosi ja piirilevy ja muut komponentit näkyivät paljaana.

Pienen ähellyksen jälkeen sain kuoret takaisin paikalleen eikä tikun toiminnassa ollut mikään muuttunut. Tavallaan siis kovaa tekoa ja tavallaan ei.

Mitä jäi käteen?

Onnistuin saamaan testivideon mukiinmenevästi digitaaliseen muotoon, ohjelmistojen opettelu onnistui vaikka hiottavaakin jäi ja paketin hinta oli edullinen. ION Video 2 Go ei ole mikään Videocapture for Dummies, mutta se hoitaa hommansa.

Mikäli saan tikun vielä omaksi kuvalähteekseen ja onnistun käyttämään sitä striimauksessa voin suositella sitä hintansa puolesta striimaajan peruspakkiin – varsinkin sen Windows- ja Mac-yhteensopivuutensa puolesta. Tällaisenaan se on ihan ok ja edullinen videokaappari.

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube

 • http://twitter.com/vousa Sami Voutilainen

  Jos ennätät, niin kokeiles mitä Skype ja Wirecast sanoo tuosta kuvalähteenä streamaukseen? Todennäköisesti sitten toimii kaikissa muissakin ohjelmistoissa…

  • http://www.toninummela.com/ Toni Nummela

   Testailen tota lisää tänä iltana mikäli luoja suo. Vois kokeilla silloin Skypen ja Wirecastin. Ois kyllä helmi jos tuosta saisi kuvalähteen. Vois striimata pleikkaa, nintendoja ja paljon muuta. Ja tietty vanhoja videokameroita. :)

  • http://www.toninummela.com/ Toni Nummela

   Nyt on testattu. Sekä Skypessä että Wirecastissa kaappari toimii kuvalähteenä mainiosti. Molemmissa voi jopa valita haluaako käyttää komposiittia vai S-video-tuloa. Seuraavaksi voisin kokeilla iskeä sekä ton Kurren ehdottaman Lidl-kaapparin että tämän  kiinni samaan koneeseen ja katsoa mitä siitä tulee.

   Ensin täytyy vain löytää tuo Lidl-kaappari jostain. :)

 • Kurt Linderoos
  • http://www.toninummela.com/ Toni Nummela

   Ei vielä, mutta tuolla hinnalla on kyllä pakko ottaa kokeiluun. :) Loistava bongaus, kiitos vinkistä!

 • Joku vaan

  Miten saan vaihdettua tähän resolution? Ostin viime viikolla ja olen yrittänyt jo pari päivää
  saada resoluutiota suuremmaksi mutta en ole saanut. Tietääkö kukaan?