PIKATESTI: Cowin Nanobeat 10w -tärinäkaiutin.

Sain sattumalta testiin pienen, mustalta minihampurilaiselta näyttävän vekottimen, josta kuulopuheiden mukaan pitäisi lähteä jopa enemmän ääntä kuin edullisimmista kotiteattereista. Olin hieman epäileväinen, koska laite ei tarvinnut edes johtoja: kaksisuuntainen äänensiirto pitäisi hoitua langattomasti bluetoothilla ja sisäänrakennettu akku poistaisi jaloissa pyörivän virtajohdon. Pidemmittä puheitta, saanen esitellä Cowin Nanobeat 10W -kaiuttimen!

Cowin Nanobeat 10W
– Transform any surface into a powerful speaker!

Cowinin langaton kaiutin perustuu tärinään. Laitteella saa mistä tahansa tasaisesta pinnasta suuren äänilähteen, joka säteilee ääntä kaikkiin suuntiin. Parhaiten kaiutin toimii helposti resonoivalla pinnalla, kuten pöydällä, ovessa tai ikkunassa. Laitteen pohjassa on tarrakiinnitys, jolla sen saa nopeasti kiinni pöytään, mutta paketissa tulee myös erillinen imukuppiteline ikkunaa varten.

Kaiuttimen saa ladattua Micro USB -liittimestä ja mikäli ei omista bluetoothia, löytyy kyljestä myöskin 3.5 mm stereoliitin. Kun laitteeseen saa vielä kiinni microSD-kortinkin, alkaa teknisistä härveleistä kiinnostuneen housunpuntit tutisemaan.

Plussat:

 • Erittäin pieni, jopa housuntaskuun mahtuva mötikkä.
 • Kokoonsa nähden yllättävän kovaääninen, varsinkin suuremmalla pinnalla täristäessään.
 • Kestävä, metallikuori myös näyttää erittäin laadukkaalta.
 • Langaton Bluetooth-yhteys toimii kahteen suuntaan, eli laitetta voi käyttää esim. älypuhelimen langattomana konferenssimikrofonina ja kuvailla itse samalla kauempaa.
 • Bluetooth-paritus toimi ongelmitta ja kantomatka oli testeissä riittävä myös sisätiloissa (n. 10 metriä).

Ja mikä tärkeintä, kaiutinta saa myös eri väreissä!

Mitä opimme?

Laitteen parissa saattaa vierähtää useampikin tovi kokeillessa sitä eri pinnoille: “Olisikohan varaston ovi kovaäänisempi kuin työpaikan paperinkeräyslaatikko? Toistaako biojäteastia paremmin puheen herkät nyanssit kuin tavallinen roskakori?”

Painava koostaan huolimatta

Vaikka laite on pieni, se painaa kokoonsa nähden yllättävän paljon. Suosittelen tarkastamaan imukuppikiinnityksen useampaan kertaan, mikäli kaiutin on tarkoitus kiinnittää keskelle suurta ikkunaa. Jostain syystä laite tuntui irtoilevan herkästi musiikkia kuunnellessa, toisaalta Skrillexin sulosoinnuilla tuntuu olevan sama vaikutus useimpiin ihmisiinkin.

Painonsa takia mötikkää ei mielellään kanna taskussa pidempiä matkoja… eikä se aivan NIIN pieni ole, etteikö erottuisi farkkujen etutaskusta. Jonkinlainen kuljetuspussukka voisi olla näppärä, siinäpä kätevälle käsityöläiselle bisneksen paikka.

Ääntä monona, läheltä ja yhdestä lähteestä

Kaiutin toistaa vain mono-ääntä, toisaalta ensisijainen kohderyhmä ei varmaankaan ole hifistit kullattuine johtoineen ja putkivahvistimineen. Äänenlaatu on kokoonsa, hintaansa ja käyttötarkoitukseen nähden riittävä.

Sisäänrakennettu mikrofoni ei ole kovin herkkä, vaan vaatii että puhujat ovat lähellä laitetta. Herkkyys riittää pienen ryhmän konferenssimikrofoniksi, mutta ei esim. luokkatilan nauhoitukseen.

Kaiutin voi olla kytketty langattomasti vain yhteen äänilähteeseen kerrallaan. Eli mikäli vaihtaa vaikkapa älypuhelimesta tablettiin, joutuu parituksen tekemään uudelleen.

Älä möykkää siellä!

Mikäli laitetta käyttää ikkunassa, kannattaa muistaa tieteellinen knoppitieto, että resonointi tuottaa ääntä myös lasin toisella puolella. Jos ikkunan ohikulkevien ihmettelevistä katseista voisi mitään päätellä; hyvin paljon ääntä.

Vaikka Cowinin Nanobeatista ei juurikaan ole apua perinteiseen striimaukseen, hyvin kevyissä mobiilitoteutuksissa siitä voisi löytyä aivan odottamattomia, innovatiivisia ratkaisuja.

Testiryhmämme jatkaa tutkimuksia ja palaa aiheeseen myöhemmin…

Sami Voutilainen

Believing in ROG, KISS and Apple. Keen on Digital Marketing (SEM, SEO, WA), Design and EdTech. New Media Designer @ JAMK.fi

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusFlickr

 • Kiitros testistä! Kokeilitko käyttää sitä striimausmikrofonina?

  • Ehdin testailemaan vasta Skypellä, siinä ei ainakaan ollut ongelmia, joten uskoisin että toimisi myös muissa sovelluksissa.

   Verkkokonferensikäytössä voisi tietyissä tapauksissa korvata esim. koulumaailmassa hyvin yleisesti käytössä olevaa Clearonen Chat 50 konferenssimikrofonia. Mikrofonin heikon herkkyyden takia käyttäisin kuitenkin enintään henkilökohtaiseen tai pienryhmäviestintään.

 • Jarmo Lahti

  Pikagooglaamalla maksaa satasen kieppeillä. Onko hintansa väärti? 

  • Riippuu täysin käyttötarpeesta, jos tarvitset hyvin mobiilia, bluetooth -yhteensopivaa lisäkaiutinta, voi 100 euron hinta olla perusteltua.

 • Jukka Tuononen

  Oletko testaillut tuon akun kestoa? Valmistajan sivuilta en löytänyt tietoa.