CASE: Senja opettaa sinulle ruotsia -kirjan lehdistötilaisuus – Google+ Hangout On Air: Jaana Nyström, Gplussa

Jaana Nyström, Gplussa
Kaikki jutun kuvat: © Gplussa

Tänään haastattelussa on Suomen ensimmäisen historiallisen Google+ Hangout On Air -lehdistötilaisuuden striimannut Jaana Nyström. Toteutus oli kekseliäs, toimiva ja sopi tilaisuuteen oivallisesti.

Mistä tuli idea lähettää lehdistötilaisuus suorana netissä?

Jaana kertoo, että idea tuli Senja Larsenilta itseltään. Senjalla on Keskuskauppakamarissa käytössä Google Apps Gapps Oy:n kautta, joka johti siihen että Gappsin Vesa Sironen nappasi Jaanan mukaan Hangoutin toteuttajaksi.

– Tämä lehdistötilaisuus Google+ Hangout On Airissa oli vasta toinen kunnollinen, jonka olen tehnyt. Ensimmäinenkin oli ihan kotoa käsin yksin tehty. Aikamoinen harppaus. Kyllä puntit tutisivatkin tilaisuuden alkaessa!

Miten homman organisointi tapahtui?

Aikataulu oli tiukka, sillä suunnittelu ja toteutus tapahtui kolmessa päivässä. Testaukset mukaan lukien.

– Piti selvittää millainen on tila, paljonko tulee populaa, mihin saan koneen ja MINKÄ koneen. Nettiyhteyttä ei ollut valmiina.

– Mikrofonisydeemi oli hankittava ja testattava useaan otteeseen. Äänentoistosta en tiennyt mitään kun en ollut järjestämässä tapahtumaa.

Järjestelyjä varten Jaanan oli soiteltava puheluita ja lähetettävä runsaasti sähköpostia. Tilaisuuspäivänä autoon ahdettiin kilometritolkulla myös jatkojohtoja ja muuta mahdollisesti tarvittavaa tavaraa.

– Hyvä oli että ahdettiin, sillä paikan päältä ei olisi löytynyt.

Jaana käytti Google+ -verkostojaan tehokkaasti avuksi ja löysi ammattilaisia auttamaan testaamisessa ja tekniikassa.

Miten harjoittelitte?

Tiukan aikataulun vuoksi Jaana ei ehtinyt testata Hangout On Airia Senjan enkä Vesankaan kanssa. Onnekseen Jaana sai korvaamatonta apua kahdelta videoalan ammattilaiselta: Ronnie Binceriltä USA:sta ja Michael Tuckerilta Australiasta. Molemmat löytyivät Google+:n kautta.

– Pidimme useita tavallisia Hangoutteja, joissa keskustelimme mitä tulen tarvitsemaan ja mitä olen suunnitellut. Tein muutamia testejä heidän kanssaan ja sain kullanarvoisia neuvoja.

Torstaiaamuna he ottivat testiksi vielä yhden Hangout On Airin Gapps Finlandin sivulta.

Millaista ohjeistusta muille oli tarpeen antaa?

Jaana pyrki ohjeistamaan, että esiintyjät olisivat pysyneet kamerana toimineen iMacin edessä, jotta he olisivat näkyneet kuvassa.

Muuten en paljoa ohjeistanut. Juuri ennen aloitusta iski karmea mikkihässäkkä, joten en vain ehtinyt ohjeistaa enempää.

Vähäiseksi jääneestä ohjeistuksesta huolimatta Jaana toteaa, että hänen pitää olla melko tyytyväinen. Kuulemma kaikki katastrofin ainekset olivat valmiina, joka meille striimaajille on hyvinkin tuttu tilanne, kun mennään näin tiukalla aikataululla.

Miten projektiin suhtauduttiin? Millainen vastaanotto oli sillä, että video meni suorana nettiin?

Hangouttiin oltiin suhtauduttu paikan päällä hyvin eikä kukaan ollut ainakaan näyttänyt vastahankaiselta – oikeastaan päinvastoin.

– Ihmiset olivat hyvin kiinnostuneita ja sainkin selittää hommaa monelle.

Netissä vastaanotto oli myös hyvä. Hangoutin live-kommentteihin kertyi runsaasti terveisiä, jopa kansainvälisesti.

– Joku tosin valitti kuvan laadusta, mutta eihän webcamilla saa TV-kuvatasoa. Varsinkin silloin kun kuvassa oli paljon porukkaa se pikselöityi enemmän.

Markkinoitteko videointia ennakkoon julkisesti?

Senja oli jo ehtinyt mainostaa Hangouttia ennen kuin Jaana oli edes tietoinen asiasta. Tapahtuman markkinointikanavina olivat Twitter, Facebook, Google+ sekä Senjan blogi.

– Siksikin tuli niin peijakkaan kiire, koska olihan siinä mainekin vaakalaudalla.

Jaana Nyström ja Vesa Sironen keskustelevat millä profiililla Hangoutiin kannattaa osallistua. Kuvassa myös iMac (vasemmalla), M-Audion Fast Track Pro, kakkosnäyttö, AKG:n mikrofoni sekä Android-puhelin.

Kerrotko vähän tekniikasta?

Jaana rakensi laitteiston yhden iMacin ympärille, jossa oli kiinni apunäyttö, jonka äärestä hän hoiti Hangouttia. iMacin varsinainen ruutu oli pimeänä osoittamassa kohti puhujakoroketta.

Käytössä oli kaksi ulkoista langatonta mikkiä vastaanottimineen: yksi äänentoistoon salissa ja toinen Hangout On Airiin. Vastaanottimet olivat M-Audion Fast Track Prolla kiinni iMacin USB-portissa.

– En tiennyt että tilaisuudessa oli äänimies paikalla. Olisihan sen voinut hoitaa toisinkin, mutta meni nyt näin.

Mikrofonit, vastaanottimet sekä USB-interface olivat lainassa Tecline Oy:ltä.

– Michael Tucker muuten suositteli Bluemicin Snowball-mikrofoneja Hangout-käyttöön. Hänellä on muuten myös joku hitsin kallis zoomaava kamerakin Hangout-käytössä.

Oliko käytössä varasuunnitelmaa?

Laitteistosta löytyi Android-kännykkä, mutta se hyytyi, kun sitä oli yritetty yhdistää Hangouttiin. Lisäksi piti olla toinen läppäri, joka sekään ei suostunut yhdistymään Hangouttiin. Vaikka varalaitteet eivät suostuneet ihan sujuvaan yhteistyöhön, päälaitteet onneksi toimivat.

 – Näin ollen varasuunnitelmaa ei ollut kun ei ollut niitä toimivia varavehkeitä, vaikka siis piti olla…

Millaista nettiyhteyttä käytitte?

Nettiyhteytenä striimauksessa käytettiin DNA 4G WLAN Mokkulaa. Ideaalitilanteessa kymmenen henkilön Hangout On Airille suositellaan 900 kbps lähtevää ja 3 Mbps sisääntulevaa kaistaa. Mitä enemmän väkeä Hangoutissa, sitä enemmän se syö kaistaa.

– Tämähän se onkin, kun olen epätekninen niin joudun tässä koko ajan opettelemaan kaikkea mahdollista!

Miten tekniikka toimi?

– Ammattilaiset antoivat hyvää palautetta, ja kehuivat että olin varustautunut ihan kaikkeen, kun tilaisuus alkoi.

 Tekniikka toimi loistavasti miltei loppuun asti jolloin Google Plugin kaatui ja Hangout katkesi.Onneksi tapahtuma oli tuolloin jo melkein lopussa. Syynä oli bugi, joita oli esiintynyt jo parin päivän ajan. YouTubeen tuli uusia muutoksia viikonloppuna ja ilmeisesti muutosten taustatyö aiheutti toimivuuskatkon.

“Kamerajalkana” oli heppoinen muovipöytä, jonka päällä oli kaksi painavaa näyttöä, joista toinen siis kuvasi. Jaana kertoo, että sillä oli aika hankala käännellä “kameraa”…

Ihan uutena toimivana ominaisuutena Jaana teki Google Plussan artikkeliin minuuttikohtaiset aikakoodit linkeiksi. Niistä pääsee hyppäämään suoraan oikeaan kohtaan videossa.

– Hei, tuosta ominaisuudesta ei ole tainnut edes tulla vielä virallista ilmoitusta. Mä monesti kuulen Google+ -asioista jo ennen kuin niistä ilmoitetaan.

“Kaksikielinen juontaja tarvitsee kaksi mikkiä”. Todellisuudessa toinen mikki meni saliäänentoistoon ja toinen Hangouttiin.

Miksi suosittelisit juuri Google+:aa lehdistötilaisuuden pitämiseen?

– No huh… En varsinaisesti suosittele, jos halutaan ammattimaista kamerajälkeä. Siis tässä vaiheessa vielä. Ollaanhan vasta ihan alussa.

Jaanan mukaan Hangout On Air sopii loistavasti pienimuotoisiin tilaisuuksiin: koulutuksiin, live-musiikkiesityksiin ja muihin tapahtumiin sisällä tai ulkona.

Musiikkiesityksiä varten Hangouteissa on Studio mode -äänilisuke sisäänrakennettuna.

Hangout On Airia ei vielä voi aloittaa kännykästä, mutta sellaiseen voi osallistua ainakin Android -puhelimella. Kuvaaja voi siis mennä minne tahansa! Blueboxing eli pääruudun näkyvyys hoituu siltä koneelta, joka aloitti Hangout On Airin.

Hienosäätöön on olemassa myös Cameraman App.

– Kaikki tämä syö konekapasiteettia sekä kaistaa, joten suosittelen järeitä aseita käyttöön!

Millaisena näet live-videoinnin tulevaisuuden?

– Tämähän antaa ihan kaikille mahdollisuuden tehdä omia juttuja. Ihan varmasti väki keksii mitä merkillisimpiä käyttöjä Hangoutille.

Jaana onkin ajatellut postata aiheesta ja pistää muidenkin mielikuvituksen lentämään. Yhdysvaltalaiset TV-asemat käyttävät jo Live Hangouttia raportteihin kentältä: paikalle ei tarvitse lähettää kamera-autoa vaan tabletti riittää.

– Lähetyksiin voi osallistua ihan tavallista kansaa Hangout On Airin välityksellä. Olen itsekin ollut suorassa lähetyksessä mukana! Mä olen ollut myös Anthony Bourdainin kanssa Hangoutissa.

Missä onnistuttiin?

Jaana kertoo pääasian olleen, että kaikki näkivät miten Hangout On Air voidaan toteuttaa ihan liki kotivehkeillä myös vaativissa olosuhteissa.

– Senja-projektissa onnistuttiin siinä, että homma on purkissa, ääni on hyvä ja kaikki esiintyivät hyvin luontevasti koska kameroita ei ollut näkyvissä.

YouTubessa videota katsoi 73,5 prosenttia, mobiililaitteilla 9,4 ja Google Plussassa katsoi 17 prosenttia. Jaana toteaa olevansa tähän tyytyväinen.

– Kysehän oli siis ruotsin kielen ‘oppikirjasta’, joten siihen nähden tämä onnistui loistavasti.

– Seuraavaa kertaa varten teen toki joitain pieniä muutoksia. Aina on varaa parantaa!

Tilaisuuden alkaessa juontajalta puuttui Hangout-mikki, josta Jaana tässä vinkkaa parhaillaan.

Missä mokattiin?

Jaana kertoo, että lopputulosta ajatellen mokia ei juuri tapahtunut.

– Olosuhteet ja tilanteen huomioon ottaen täytyy olla ihan tyytyväinen! Olin ehtinyt valmistautua melko hyvin.

– No, Peter Nyman aloitti puheensa ilman Hangout -mikrofonia. Jos nyt jotain piti keksiä.

Hän kuitenkin paikkasi asian hauskasti ja ammattitaidolla. Google Pluginin virheestä aiheutuneen katkeamisen lisäksi muita kommelluksia ei tullut.

Mitä opittiin?

– Haluan olla mukana tilaisuuden järjestämisessä ja tietää kaiken tilasta ja muusta.

Tällä kerralla Jaana ei tiennyt tilaisuudesta etukäteen juuri mitään.

Mitä ainakin tehdään seuraavalla kerralla eri tavalla?

– Juuri tuo, jos kyseessä on vastaavanlainen tilaisuus. Yksi mikki saa olla myös lisää! Lisäksi yhden iMacin sijaan kaksi iMaccia. Pienemmät eli 21″ riittävät ja molempiin rullapöydät alle.

Kuka auttoi hommassa ja ketä haluaisit kiittää?

– No tottakai kiitokset Michael Tucker ja Ronnie Bincer, myös Google Hangouts community manager Dori Storbeck, mieheni Esa Jäppinen, joka roudasi ja laittoi kamat kasaan.

– Kiitos myös Gapps Oy sekä Senja Larsen tästä tilaisuudesta päästä tekemään historiaa!

Google+ Hangout siis mahdollistaa videon katselemisen jälkikäteen YouTubesta. Koko video tässä upotettuna:

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube

 • http://www.VideoLeadsOnline.com/ Ronnie Bincer

  It was a pleasure working with Jaana, and helping her make this all a success. She was able to adapt to the ‘surprises’ presented to her and the key to it was the ability for her to spend some time with me and Michael ahead of time to work through the situation and have a plan that worked out.

  No matter where you are in the world, myself or Michael can lend a hand in making this Hangout on Air broadcast work to your advantage… as we demonstrated here! Congratulations Jaana!

  • http://www.toninummela.com/ Toni Nummela

   Good job Ronnie! Jaana praised you two so much that I think we’ll have to do an interview with you when we get this blog really going. Would you be interested to share a couple of tips and stories at some point?

   • http://www.VideoLeadsOnline.com/ Ronnie Bincer

    Certainly Toni, I’d be happy to do an interview and share some tips & stories.

 • Michael Tucker

  Toni we have mentioned in other forums how important it was to have the preparation completed and understood.
  This is something that Jaana did soak in quickly.
  There were two sides to this as well: technical and strategic.
  Fortunately we had both these bases covered with our different skill-sets.

  I have experienced what it is like to have events go pear-shaped and most of it is from poor strategic planning.

  That is the type of expertise that we are able to bring to the table.

  • http://www.toninummela.com/ Toni Nummela

   Hi Michael. We would love to hear more about the technical and the strategic sides. I already tried to cover both of those sides in this interview and get down to the real story behind the project.

   We’re trying to make people learn live streaming with different kind of setups and in different kinds of situations. As I wrote on G+ these projects aren’t being documented too often. Nice to have you around and I’m sure we can think of something where to continue learning.

   Superb job you did with Jaana! Thanks for that already.