CASE: Avoinhallinto.fi – info ja talkoot – LiveStream: Jarmo Lahti, Infocrea Oy

Jutun kuvat © Jarmo Lahti, Infocrea Oy

Tänään haastattelussa on Jarmo Lahti, joka striimasi hyvin kevyellä, mutta varmalla kalustolla Avoinhallinto.fi -infotilaisuuden ja talkoot OKFest-tapahtuman yhteydessä. Jarmollekin keikka tuli lyhyellä varoitusajalla, mutta yksinkertaisen toimiva setup ja hyvin hiottu laitteistokokonaisuus toimivat mainiosti. Jotain pientä hiottavaa kuitenkin jäi.

Mistä tuli idea lähettää tilaisuus suorana netissä?

Jarmon mukaan Suomen OGP (Open Government Partnership)  -toiminnan – http://avoinhallinto.fi –  aloitustalkoiden (19.9.) striimausidea tuli järjestäjiltä itseltään.

– Minulta asiaa tiedusteli sunnuntaina 16.9. Teemu Ropponen, sillä olen “tallenne”videoinut useita hänen projektipäälliköimänsä Osallistumisympäristöhankkeen erilaisia tilaisuuksia.

Miten homman organisointi tapahtui?

Jarmo kertoo, että OGP-talkoot pidettiin Open Knowledge Festivalin – http://okfestival.org – yhteydessä Aalto-yliopiston Taikissa.

– Varmistin tapahtumaa edeltävänä päivänä OKfestivalin mediayhteyshenkilöltä, että talkootilassa on käytettävissä kiinteä striimaamiseen soveltuva nettiyhteys. Ja sain tiedon, että löytyy.

Miten harjoittelitte?

– Emme mitenkään. Itse olin tapahtumapaikalla vajaa tunti ennen tilaisuuden alkua ja testasin yhteydet.

Millaista ohjeistusta muille oli tarpeen antaa?

Jarmon mukaan olisi ollut tarpeen ohjeistaa, että mahdollisuuksien mukaan älkää olko kameran tiellä silloin, kun toisia kuvataan ja puhukaa kuuluvalla äänellä silloin, kun itseänne kuvataan. Ohjeistamista ei siis tapahtunut.

Miten projektiin suhtauduttiin? Millainen vastaanotto oli sillä, että video meni suorana nettiin?

– Paikan päällä aistin itse pelkästään positiivista suhtautumista.

– Yhden nettipalautteen kuulin nettifasilitaattorina toimivan Teemu Ropposen kautta. Palaute oli, että muuten hyvä paitsi että kyseessä olleen katsojen yhteydessä ei hd-striimi tahdo jaksaa tulla läpi.

Markkinoitteko videointia ennakkoon julkisesti?

Jarmo toteaa, ettei kukaan ehtinyt etukäteen markkinoida striimausta. Siitä kerrottiin kuitenkin tilaisuuteen ilmoittautuneille sähköpostitse ja muutamalla aiheeseen liittyvällä Facebook-alueella.

Kerrotko vähän tekniikasta?

Jarmo kertoo, että tilaisuus kuvattiin Canonin XA10 -videokameralla, joka oli kytkettynä Livestream Broadcasteriin. LiveStream Broadcaster on pieni tietokoneen virkaa toimittava laite, joka hoitaa videostriimin kamerasta nettiin. Mikrofonina Jarmo käytti videokameran omaa sisäistä mikkiä eikä miksereitä näin tarvittu.

Kuulokkeiksi Jarmo oli varannut Kossin Porta Prot, joita ei tosin käytetty.

Millaista nettiyhteyttä käytitte?

Käytössä oli Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun kiinteä nettiyhteys.

Oliko käytössä varasuunnitelmaa?

Jarmolla oli varayhteytenä mukana oli Telewell 3G HSPA+ -nettitikku lisäantennilla ja Saunalahden 4G-SIMmillä, Telewell 3G/4G wlan-reititin ja Cat-6 -verkkokaapeli.

Miten tekniikka toimi?

– Tekniikka toimi mainiosti.

 

Miksi suosittelisit juuri LiveStreamia tilaisuuden striimaamiseen?

– Silloin kun LiveStream Broadcaster toimii, se toimii ns. kuin junan vessa. Kun se kuitenkin on sulautettu tietokone varsin minimaalisella käyttöliittymällä, niin jos se ei toimi, niin kovin paljon ei ole tehtävissä.

– Voi sentään katkaista hetkeksi lähetyksen ja laskea striimauksen laatua.

Millaisena näet live-videoinnin tulevaisuuden?

– Runsaana. Tietoliikenne ja muu tekniikka kehittyy ja helpottuu. Myös striimi- ja muiden videoiden sisältöjen löydettävyys paranee.

– Sekä videoiden tuottaminen että niiden sisällön seuraaminen helpottuu.

Missä onnistuttiin?

– OGP-striimauksessa onnistui valtaosin kaikki, niillä eväillä siis millä toimittiin.

Missä mokattiin?

Jarmo mainitsee, että paikan päällä olijoille olisi pitänyt antaa pienet pikaohjeet. Myös striimiä olisi voinut mainostaa etukäteen vaikka pienellä riskilläkin, että yhteydet eivät olisi sitä loppujen lopuksi suosineet. Audiossakin olisi voinut Jarmon mukaan tsempata enemmän.

– Ihan reilusti mokia ja Murphyja löytyy sitten pari päivää aikaisemmin tapahtuneen OKfestival-satellilttitapahtuman, Tieto näkyväksi -seminaarin striimauksesta Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun auditoriosta – http://tietonakyvaksi.fi.

– Saa nähdä, blogaanko siitä Kansainvälisen epäonnistumisen päivänä 13.10.

Mitä opittiin?

– OGP:n keikasta suuret opit jäivät saamatta lähinnä sen takia, että mitään isoja epäonnistumisia ei päässyt sattumaan.

Mitä ainakin tehdään seuraavalla kerralla eri tavalla?

– Tehdään testit ajoissa, tiedotetaan tehokkaammin. Audioon kaiken kaikkiaan pitää jatkossa satsata enemmän.

Kuka auttoi hommassa ja ketä haluaisit kiittää?

– Nimenomaisen OGP-tapahtuman konkreettisin apu oli kiinteän nettiyhteyden varmistaminen, siitä haluan kiitellä OKfestival.orgin lehdistöyhteyshenkilö Sini Palosaaarta.

Jarmon striimi on katsottavissa jälkikäteen tästä:

Tilaisuuden jälkimmäinen striimi on katsottavissa tästä:

Katso myös tilaisuuden LiveStream-event, jossa on paljon muutakin tietoa.

Toni Nummela

Web designer, Blogger, Tech geek, IT manager

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube

  • Jarmo Lahti

    Tänään striimailin samalla kokoonpanolla ja kiinteällä nettiyhteydellä Kuntatalolla pidetyn Kurttu-seminaarin kuntien kokonaisarkkitehtuurista. Sen verran laatulisää, että semnaarisalin audiot vietiin XLR-kaapelilla Canon XA10:lle:  https://new.livestream.com/Infocrea-fi/kurttu-2012-10

    • Hyvä, että homma kehittyy! Tykkään tän sun setin täsmätehokkuudesta ja iteratiivisesta kehitysprosessista ;)